Escòcia planeja un referèndum consultiu d'independència per al 19 d'octubre de 2023

La ministra principal, Nicola Sturgeon, afirma que ha de ser "legal" i "constitucional", però que si no rep autorització legal, el referèndum serà l'únic punt del seu programa de cara a les pròximes eleccions generals

Nicola Sturgeon en una imatge d'arxiu (Russell Cheyne)
Nicola Sturgeon en una imatge d'arxiu / Russell Cheyne

La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha anunciat aquest dimarts que vol convocar un referèndum "consultiu" sobre la independència de la regió britànica el 19 d'octubre de 2023.

En un discurs davant el Parlament autònom escocés, Sturgeon ha afirmat que el plebiscit ha de ser "legal" i "constitucional", i que plantejaria als votants la mateixa pregunta que el que es va celebrar el 2014: "Deu Escòcia ser un país independent?"

La líder del Partit Nacional Escocés (SNP) ha indicat que aquest mateix dimarts tramitarà una llei que possibilite aquest plebiscit consultiu —semblant al del Brexit en 2016—, sobre el qual demanarà simultàniament la seua opinió al Tribunal Suprem britànic.

Prèviament, demanarà al primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, negociar la celebració d'aquesta consulta de forma consensuada, cosa que ja anticipa que Johnson rebutjarà.

Sturgeon ha recordat que "una majoria del sí en el referèndum no faria per si mateixa a Escòcia independent", sinó que seria necessari que tant el Parlament britànic com l'autònom escocés de Holyrood aprovaren legislació que ho fera possible.

En aquest sentit, ha assenyalat que un plebiscit "consultiu" és una fórmula anàloga al referèndum del Brexit i l'anterior consulta a Escòcia el 2014, en la qual el 55,3% dels votants va optar per continuar formant part al Regne Unit.

Johnson ha refusat fins ara oferir a Edimburg competències puntuals per a convocar una nova votació, per la qual cosa Sturgeon ha avançat aquest dimarts que elevarà al Suprem la qüestió de si el seu executiu autònom pot legislar pel seu compte per a dur-la a terme.

La líder d'SNP sap que l'última paraula sobre la qüestió la tindran els jutges i ho accepta. "He deixat clar durant tot aquest procés que aquest govern respecta la legalitat", ha recalcat. Això sí, una negativa a realitzar el referèndum no seria el final de camí, perquè es tornaria a presentar a les eleccions generals amb la independència d'Escòcia com a únic punt en el seu programa, convertint-les de facto en un referèndum.

Johnson aposta per la unitat

Per la seua part, Johnson va declarar aquest mes en la Cambra dels Comuns que els escocesos prengueren la decisió de romandre al Regne Unit "fa només uns pocs anys" i que hauria de ser respectada. 

En ser preguntat aquest dimarts per la cadena Sky News a Alemanya, on assistia a la cimera del G7, sobre si tractaria de bloquejar un nou referèndum, ha indicat: "Diguem-ho d'aquesta manera, certament pensem que el nostre pla per a una economia més sòlida funciona millor quan el Regne Unit treballa unit".

També et pot interessar

stats