Jornada de reflexió a França, després d’una campanya electoral atípica

Les últimes enquestes donen uns resultats molt ajustats a les dues principals candidatures: la d'Emmanuel Macron i la de Marie Le Pen

Remei Blasco informa sobre la jornada de reflexió a França / À Punt NTC

Aquest dissabte França viu una jornada de reflexió en què reina la incertesa sobre el resultat, ja que els últims sondejos presenten uns percentatges molt igualats per a l’europeista liberal i actual president, Emmanuel Macron, i la ultradretana Marie Le Pen, que, si es compleixen les prediccions de les enquestes, obtindria un resultat major que en les últimes eleccions. 

Per tant, malgrat que en principi la carrera presidencial semblava ser una repetició del duel del 2017 entre aquestes dues candidatures, pareix que aquesta vegada la competició serà molt més disputada, per l'ascens emergent de Le Pen, que va tancar la campanya amb un bany de masses a Perpinyà, feu de l'extrema dreta.

Quasi 49 milions de francesos i franceses estan cridades a les urnes aquest diumenge, en la primera volta de les eleccions presidencials. L’últim sondeig publicat abans que començara la jornada de reflexió atorgava entorn del 27% dels vots a Macron, i vora el 22% a Le Pen.

Això els situa com els candidats a disputar-se el duel en la segona volta de les eleccions, ja que estan molt per damunt de la resta dels dotze aspirants. Per darrere d’ells, en tercer lloc, se situa Jean-Luc Mélenchon, candidat de La França Insubmisa –formació d'esquerra radical–, que ha vist créixer el suport durant les últimes setmanes, després que el candidat que disputa a Le Pen l'espai d'extrema dreta, Éric Zemmour, ha reculat en les enquestes. Precisament, la suma de la intenció de vot de Le Pen i Zemmour apunta que la dreta radical podria superar el 30% en la primera volta, un resultat inèdit en les eleccions presidencials. 

Pel que fa a les candidatures dels tradicionals partits conservador i socialista, són irrellevants en els comicis de demà.

El que sembla que sí que serà determinant en aquestes eleccions és el vot d’indecisos i abstencionistes. La bossa de votants indecisos se situa entorn d'un terç i l'abstenció podria superar el 25% per primera vegada des del 2002, quan el pare de Marine Le Pen, Jean-Marie, es va classificar per a la segona volta contra tot pronòstic.

Entrada tardana en campanya

Que Le Pen li bufe a l'orella ha obligat Macron a entrar de ple en una campanya a la qual reconeix haver arribat tard, pel paper de mediador entre Rússia i Ucraïna des que va començar la invasió. "És cert que he fet la campanya tard, però és normal per a un president en funcions", afirmava fa uns dies. 

El president ixent ha intentat recuperar el temps perdut i contindre la caiguda en les enquestes, que li atorguen fins a sis punts menys que fa dues setmanes, en la primera volta dels comicis, i que li donen un marge que frega l'empat tècnic en la segona.

Per això va passar a l'ofensiva, i va afirmar –en una entrevista publicada aquest divendres en el diari Le Parisien– que la candidata de l'Agrupació Nacional (RN) defensa "un programa racista que pretén polaritzar la societat i de gran brutalitat". També va insistir que el programa social de Le Pen, bolcat en els francesos que no arriben a fi de mes, és "mentider perquè no ho finança".

També et pot interessar

stats