Israel prossegueix l'ofensiva a la Franja de Gaza i es nega a un cessament del foc amb Hamàs
Els intents d'Antony Blinken, que ha arribat a Tel-Aviv per tercera vegada des que va esclatar la guerra, no han fet canviar d'opinió a Netanyahu
L'esperança d'un alto el foc temporal entre Israel i el grup islamista Hamàs va empal·lidir aquest divendres després de la negativa del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, malgrat els intents per mediar del secretari d'Estat estatunidenc, Antony Blinken, que ha arribat a Tel-Aviv per tercera vegada des que va esclatar la guerra. "Continuem [l'ofensiva] amb totes les nostres forces i Israel es nega a una treva temporal que no incloga alliberar els nostres ostatges", ha dit Netanyahu després d'una reunió amb Blinken.
El Pentàgon ha informat poc després que està duent a terme vols de drons no tripulats sobre la Franja de Gaza per a ajudar Israel a alliberar els 241 ostatges que va prendre Hamàs. Blinken, que també s'ha reunit amb el president israelià, Isaac Herzog, ha assegurat que els Estats Units faran "tots els possibles" per a rescatar els segrestats, i ha advocat per un alto el foc temporal que garantisca la seua seguretat, així com l'evacuació de ferits palestins i l'enviament de més ajuda humanitària als civils de Gaza. "Quan es tracta de la protecció dels civils, que estan atrapats en el foc creuat creat per Hamàs, s'han de fer tots els possibles per a protegir-los", ha dit. Aquesta posició és compartida per l'ONU, la Unió Europea, el Canadà i països àrabs d'Orient Mitjà.
El 7 d'octubre, Israel va declarar la guerra a Hamàs després que el braç armat del grup islamista palestí va atacar territori israelià i causà més de 1.400 morts (la majoria, civils), 5.400 ferits i almenys 241 segrestats a Gaza. Des de llavors, l'exèrcit d'Israel bombardeja l'enclavament sense parar i fa una setmana va iniciar una incursió per terra que va avançar fins a la ciutat de Gaza, principal urbs de la Franja.
L'ofensiva militar d'Israel ha deixat més de 9.250 morts (la majoria, xiquets i dones), més de 23.500 ferits, segons les autoritats gazianes, i uns 1,5 milions de desplaçats, els qui pateixen condicions de vida extremadament difícils pel col·lapse dels hospitals i la greu escassetat d'aigua potable, aliments, medicines, electricitat i combustible.
Israel ataca ambulàncies
Almenys 13 persones han mort i 26 han resultat ferides per bombardejos israelians contra ambulàncies que transportaven ferits de l'Hospital Al-Shifa, a la ciutat de Gaza, segons va denunciar el Ministeri de Sanitat local, que havia avisat prèviament la comunitat internacional de la seua intenció de portar ferits al sud de la Franja per al trasllat posterior a Egipte. L'exèrcit israelià ha confirmat l'atac, i ha argumentat que una ambulància estava sent utilitzada per "una cèl·lula terrorista d'Hamàs" en una "zona de combat" i que per això va obrir foc i "un nombre de terroristes d'Hamàs van morir".
Les autoritats sanitàries de Gaza han qualificat els fets d'"un crim", explicant que hi ha "centenars de ferits greus i en estat crític" que ja no poden tractar a l'Al-Shifa.