Human Rights Watch acusa Israel d'emprar la fam contra la població palestina com a arma de guerra
Israel mata cent persones en un atac a Jabalia, mentre permet per primera vegada l'entrada d'ajuda humanitària des de la seua frontera i reactiva la possibilitat d'una nova negociació amb Hamàs
Dunia Abu Moshen tenia dotze anys. Havia perdut les cames en un bombardeig israelià a Khan Yunis, la principal ciutat al sud de Gaza. Aquest diumenge ha mort per l'impacte d'un altre projectil contra l'hospital Nasser, on estava ingressada. La bomba no ha arribat a esclatar. Si ho haguera fet hauria causat una massacre. El drama d'Abu Moshen posa nom i cognoms a la tragèdia diària de la Franja de Gaza, on s'ha normalitzat l'atac a infraestructures civils, particularment les sanitàries. Les forces israelianes també han ocupat l'hospital Al Awda, després de diversos dies de setge, i ha detingut i interrogat durant hores el personal mèdic.
Els bombardejos durant la nit han causat més d'un centenar de víctimes mortals al camp de refugiats de Jabalia, al nord de l'enclavament, on tracten de rescatar un centenar més sota els enderrocs. La xifra total de víctimes mortals des del començament de l'ofensiva israeliana a la Franja ja passa de les 19.000, el 70% dones i xiquets.
A les morts causades per les bombes i els trets israelians, durant l'ofensiva militar a la Franja de Gaza, s'hi suma el risc de les que puga causar la falta d'aliments . Human Rights Watch (HRW) acusa Israel d'emprar la fam “deliberadament” com a arma de guerra contra els civils palestins. En un informe publicat aquest dilluns, l'organització no governamental sosté que les accions de l'exèrcit d'Israel evidencien la intenció de "matar de fam" els civils, dins una estratègia bèl·lica que compta, asseguren, amb suport polític. L'ONG empara les afirmacions, d'una banda, en la limitació de l'accés a aigua i aliments, la demolició d'infraestructures indispensables per a la supervivència, la destrucció de cultius o el bloqueig a l'assistència humanitària en els dos mesos de guerra. I de l'altra, en les declaracions d'alts càrrecs israelians, com els ministre de Defensa, Seguretat Nacional i Energia, que han defés la privació d'aigua, aliments o subministraments mèdics com a mesura de pressió a la població palestina.
HRW recorda que les "lleis de la guerra" prohibeixen emprar la fam contra la població civil i insta la comunitat internacional a actuar "contra aquest abominable crim de guerra", una categoria en què també inclou l'assassinat de 1.200 civils i el segrest de 240 en els atacs de Hamàs del 7 d'octubre.
79 camions creuen el segon pas humanitari
La novetat de la jornada està en l'obertura i l'estrena, aquest diumenge, d'un segon pas per a ajuda humanitària per Kerem Shalom, el primer que s'obri des d'Israel, per on el govern de Tel-Aviv ha informat del pas de 79 camions. Cures pal·liatives per a una població desesperada, que comença a protagonitzar assalts als insuficients carregament d'aigua, aliments i altres avituallaments bàsics. "Les Nacions Unides no poden fer el seu treball perquè estem bloquejats", ha advertit el responsable d'urgències de l'Organització Mundial de la Salut, Mike Ryan.
Israel i Hamàs descongelen les negociacions
L'obertura de pas fronterer respon a la petició dels Estats Units a Israel per a alleujar la crisi humanitària que està causant la guerra en l'enclavament palestí, en el marc d'un augment de la pressió internacional per a un nou alto el foc i també la interna, després que Israel reconeguera haver matat tres ostatges, a qui va confondre amb milicians palestins. Alguna cosa comença a moure's. Si fa una setmana la represa de les negociacions estava estancada ara, diverses informacions apunten al fet que el govern de Netanhayu i Hamàs estan oberts a negociar un nou intercanvi d'ostatges per presoners, però mantenen el desacord en els detalls.