Israel i Hamàs lluiten cos a cos al nord de Gaza

Hamàs eleva a 195 les morts per l'atac al campament de Jabalia i l'ONU s'hi refereix com un possible crim de guerra

Un projectil impacta contra un tanc israelià al nord de Gaza
Un projectil impacta contra un tanc israelià al nord de Gaza / Ala militar de Hamàs via Reuters

"Els xiquets estan morts de por, els adults també. Fa dues o tres hores que he parlat amb ells i estaven bé, però no saben quan els tocarà a ells (patir un atac) i si podran eixir. És una angoixa i un patiment constant". Nasrin Kranyem, veïna de Petrer (Vinalopó Mitjà), té el pare, de setanta anys, i els germans atrapats a Gaza. Com cada dia, s'alçarà de matí sense saber si la família ha sobreviscut a una nova jornada d'atacs a la principal urbs palestina. "Les persones que viuen a Gaza estan bombardejades, assetjades, sense deixar-los eixir. Els estan matant i estan tancats", ha denunciat Kranyem als micròfons d'À Punt. Recorda que juntament amb la tensió latent per l'amenaça mortal dels projectils israelians, hi ha el problema de l'existència quotidiana sense medicaments, carburants, llum, ni menjar, ni aigua. Cada dia algú ha de recórrer quilòmetres per a portar aigua a la família en eixides de màxima incertesa.

"Les persones que viuen a Gaza estan bombardejades, assetjades. Demane la comunitat internacional que faça alguna cosa per a parar la guerra. Estan matant indiscriminadament civils. El que està passant és un genocidi a la vista del món i això no es pot consentir", ha denunciat des dels micròfons d'À Punt.

195 morts i 120 desapareguts per l'atac israelià a Jabalia

Aquest dimecres, les bombes israelianes van tornar a fer blanc al camp de refugiats de Jabalia, el més gran de la Franja. L'agència oficial palestina Wafa reafirma que hi ha desenes de morts i ferits. L'oficina de comunicació de Hamàs ha elevat a 195 la xifra de víctimes en els dos atacs anteriors, assegura que 120 persones continuen desaparegudes i hi ha més de 700 ferits. Israel insisteix que l'objectiu de l'atac era un comandant militar de Hamàs. Les desenes de víctimes de Jabalia han provocat les condemnes dels governs del Pròxim Orient i han tret al carrer milers de manifestants.

L'Alt Comissionat per als Drets Humans de l'ONU ha advertit que "els atacs desproporcionats" al camp de Jabalia "podrien considerar-se crim de guerra". El pronunciament té lloc després que el responsable de l'oficina del departament a Nova York dimitira per la incapacitat de les Nacions Unides per a frenar "el genocidi que està passant davant dels nostres ulls".

La guerra deixa ja vora 9.000 persones mortes del costat palestí, més d'un terç dels quals són menors, pels 1.400 assassinats de Hamàs del 7 d'octubre. Les bombes ja han destruït un 11% dels edificis de la Franja. En els atacs als habitatges han mort dos de cada tres de les víctimes, segons les fonts sanitàries de Palestina. Les Nacions Unides han denunciat que la falta de carburant ha obligat a cessar l'activitat de l'hospital turcopalestí, l'únic que oferia tractaments de càncer a Gaza, i que un bombardeig ha danyat l'hospital de maternitat Al Hilo, també a la capital. Setanta treballadors de la missió de l'ONU a Palestina han mort en els 25 dies d'ofensiva.

Combats al nord de Gaza i la frontera del Líban

A la zona nord de la Franja s'han intensificat els combats entre les tropes israelianes i milicians del grup islamista palestí Hamàs. L'Exèrcit d'Israel reporta l'intercanvi de foc d'artilleria i atacs amb explosius, granades i míssils antitancs pels islamistes. La resposta de les tropes de Tel Aviv inclou la participació d'un helicòpter i el llançament de míssils contra les posicions del grup islamista des d'un vaixell. L'ofensiva ja ha costat la vida a dèsset soldats israelians en les últimes hores i una xifra indeterminada de milicians palestins.

L'exèrcit israelià també combat amb les milícies de Hezbol·là a la frontera entre el Líban i Israel, amb abundant presència d'unitats d'artilleria i coets, sobretot al mont Hermon i les Granges de Shebaa.

El pas de Rafah, preparat per a donar eixida a 460 persones

La població palestina no pot abandonar la Franja, les fronteres de la qual controla Israel, llevat de la part sud, que limita amb Egipte. Allí hi ha el pas de Rafah, l'únic corredor humanitari habilitat, que s'ha obert amb comptagotes. Aquest dijous tornarà a activar-se per a donar eixida a 60 ferits i 400 palestins amb passaport estranger i ciutadans d'altres països. En les últimes 24 hores han creuat Rafah huitanta ferits greus, més de 300 palestins amb passaport estranger i ciutadans d'altres països, entre ells l'anestesista valencià de Metges sense Fronteres Raúl Incertis. Egipte estima en 7.000 les persones estrangeres o amb doble passaport atrapades a la Franja que podrien ser evacuades.

Des que l'exèrcit d'Israel va iniciar els bombardejos contra Gaza en represàlia per l'atac de Hamàs, milers de palestins s'han desplaçat cap al sud i s'amunteguen prop del pas fronterer amb l'esperança que els permeten passar. El govern d'Egipte tem que obrir les portes de Gaza signifique rebre desenes de milers de refugiats al seu territori, potser de forma permanent.

També et pot interessar

stats