Israel bombardeja Gaza i el Líban en represàlia pel llançament de projectils

Dues israelianes han mort i una tercera està ferida de gravetat, en un presumpte atac amb arma de foc en el nord de la Cisjordània ocupada

Projectils israelians impacten en la Franja de Gaza
Projectils israelians impacten a la Franja de Gaza / Stringer (Reuters)

Dues israelianes han mort i una tercera està ferida de gravetat, després d'un presumpte atac amb arma de foc en el nord de la Cisjordània ocupada. Les víctimes mortals tenen 20 anys i la dona ferida, que pateix "lesions multisistèmiques" 45. Són colones de l'assentament d'Efrat, pròxim a Jerusalem. Un portaveu del servei d'emergències ha precisat que el cas s'investiga com un "atac terrorista", terminologia utilitzada per a referir-se als atacs perpetrats per palestins. L'exèrcit israelià ha confirmat la presència de "nombrosos impactes de bala en el vehicle" israelià que, inicialment pensaven que havia tingut un accident de trànsit amb un turisme palestí.

El possible atac té lloc en mig de l'escalada de tensió al Pròxim Orient, després dels enfrontaments entre la policia israeliana i els fidels musulmans a la mesquita d'Al-Aqsa, al Jerusalem est ocupat. L'exèrcit israelià i les milícies del moviment islamista Hamàs han intercanviat projectils en les primeres hores de Divendres Sant, tercer del ramadà, que coincideix amb la Pasqua jueva. Milícies palestines de la Franja de Gaza han disparat almenys 44 coets aquesta matinada contra Israel, que ha respost bombardejant posicions de Hamàs al el sud del Líban i la Franja de Gaza.

23 dels projectils de Hamàs han creuat a territori israelià. 14 han caigut en àrees despoblades, huit han sigut interceptats pels sistemes de defensa antiaèria i només un ha impactat contra un edifici, una residència de Sderot, sense causar ferits, segons ha informat l'exèrcit d'Israel.

Els bombardejos de represàlia israeliana han impactat contra tres objectius de Hamàs en el sud de Líban i 10 objectius a la Franja de Gaza. Des de l'enclavament es denuncia que l'Hospital Infantil Al Durra ha sigut danyat per metralla d'un dels projectils.

Controls de carretera en les proximitats de l'atac contra les dones isarelianes
Controls de carretera en les proximitats de l'atac contra les dones isarelianes / Rami Amichay (Reuters)

Un portaveu militar ha destacat que Israel assumeix que els tirs s'han fet amb l'aquiescència del grup xiïta libanés Hezbol·là i considera "l'Estat del Líban responsable per cada agressió que provinga del seu territori". Ha matisat que "ningú vol una escalada en aquest moment" i que si cessen els atacs, cessaran els bombardejos. No obstant això, l'Exèrcit ha anunciat el desplegament de tropes d'infanteria i d'artilleria a les fronteres amb Gaza i el Líban per a "enfortir la defensa davant possibles escenaris".

Els atacs venen precedit pel llançament de 36 coets des de Líban —l'atac més gran des d'aquell país des de 2006— i set projectils des de Gaza. El detonant, en un context de tensió a l'alça en l'últim any, han sigut els enfrontaments entre la policia israeliana i fidels musulmans en la mesquita d'Al-Aqsa, en ple ramadà, que dimecres es van saldar amb més de 30 palestins ferits i uns 350 detinguts i van desencadenar el llançament dels primers coets de l'actual intercanvi de foc.

En imatge,. alguns dels forats causats pel bombardeig israelià a Gaza
En imatge,. alguns dels forats causats pel bombardeig israelià a Gaza / Mohammed Saled (Reuters)

També et pot interessar

stats