Irlanda celebra eleccions locals, europees i un referèndum sobre el divorci

Més de tres milions de persones s'enfronten a uns comicis on la qüestió europea no es discuteix.

Irlanda celebra eleccions locals, europees i un referèndum sobre el divorci
Irlanda celebra eleccions locals, europees i un referèndum sobre el divorci

Irlanda vota aquest divendres per partida triple. Més de tres milions de persones s'enfronten a les urnes per a votar en les eleccions europees, locals i també un referèndum per suavitzar la llei vigent de divorci.

En les europees, les enquestes donen com a guanyador al partit democristià Fine Gael. El primer ministre i principal candidat del partit, Leo Varadkar, aspira a augmentar els quatre eurodiputats que va obtenir fa cinc anys. D'altra banda, el grup opositor de tendència centrista, Fianna Fáil, opta a millorar els resultats dels últims comicis, en els quals només va aconseguir un escó. Les altres dues alternatives són el partit d'esquerres Sinn Féin, antic braç polític de l'IRA, i el partit ecologista, que ha guanyat importància amb les seues propostes sobre el canvi climàtic.

Al contrari que en el seu veí, el Regne Unit, a Irlanda no es qüestiona la possibilitat de no pertànyer a la UE. De fet, els partits i candidats han centrat els esforços a donar a conéixer el seu europeisme a les campanyes.

A les eleccions municipals Irlanda elegirà 949 membres que compondran els 31 consells municipals d'aquest país que, a la vegada, està repartit en 166 àrees electorals. També votaran un referèndum per a suavitzar l'actual llei del divorci, amb moltes traves administratives i burocràcia per a aconseguir-lo, i del que s'espera una àmplia majoria del 'sí'.

També et pot interessar

stats