Instagram assegura que ajuda a alleujar el patiment d'adolescents

El cap de la xarxa social rebutja davant el Senat dels Estats Units que la plataforma afecte la salut mental de la població més jove

Imatge de recurs d'un mòbil amb l'aplicació d'Instagram oberta en la pantalla
Imatge d'un mòbil amb l'aplicació d'Instagram oberta en la pantalla / Shutterstock

El cap d'Instagram, Adam Mosseri, ha defés aquest dimecres al Senat dels Estats Units l'aplicació davant les acusacions que resulta nociva per als i les adolescents, com va denunciar recentment una empleada de Facebook, l'empresa matriu. Mosseri ha negat aquestes afirmacions i ha assegurat que, al contrari, Instagram té impactes positius en aquest grup d'edat perquè els ajuda a pal·liar el sofriment que pateixen.

El responsable de la popular plataforma d'imatges —propietat del conglomerat empresarial Meta— estava citat a comparéixer en el subcomité de Protecció al Consumidor del Senat per a donar explicacions per uns documents interns filtrats a la premsa coneguts com els "papers de Facebook". Apuntaven, entre altres qüestions, que Instagram és perjudicial per a una part dels usuaris més joves i que resulta especialment "tòxic" per a les adolescents perquè "agreuja" els problemes que una de cada tres xiques té de la seua imatge corporal. Una realitat de què, segons aquests informes, la companyia fundada per Mark Zuckerberg era conscient.

Mosseri ha defés a la cambra estatunidenca el comportament de la seua empresa i ha rebatut aquestes afirmacions. "Les informacions publicades sobre les nostres investigacions internes s'han descrit de manera errònia", ha insistit el directiu, que a més ha remarcat que molts adolescents han dit que Instagram "els ajuda quan estan patint en els moments difícils propis de l'edat".

Al setembre, el diari The Wall Street Journal va començar a publicar diversos articles elaborats a partir d'informes interns de l'empresa filtrats a la premsa per una extreballadora que indiquen que Meta (aleshores coneguda com a Facebook) prioritza els beneficis a la seguretat i el benestar dels usuaris.

Ara, el cap d'Instagram ha llevat ferro a aquests estudis —que van ser encarregats per la mateixa empresa— en assegurar que alguns d'ells es basaren en les experiències de només quaranta adolescents. Ha argumentat que l'única finalitat de les investigacions era informar la companyia de les percepcions més negatives d'Instagram per part dels usuaris.

Durant la compareixença, Mosseri s'ha enfrontat a uns senadors i unes senadores molt escèptics amb les seues argumentacions. El president del subcomité, el senador demòcrata per Connecticut Richard Blumenthal, ha acusat Instagram i la resta de xarxes socials d'haver "exacerbat i propiciar la crisi de salut mental" que viu els Estats Units: "Resulta inexcusable que Facebook, tenint coneixement del mal que Instagram causava, tardara una dècada a començar a prendre mesures sobre l'assumpte", va etzibar el senador demòcrata al responsable de la plataforma. Les crítiques també han plogut des del bàndol republicà. La senadora per Tennessee Marsha Blackburn ha lamentat que Instagram rebutge "de manera reiterada assumir responsabilitats" i ha assegurat que les solucions que es proposen des de la plataforma "són massa poques i arriben massa tard".

El cap d'Instagram, al seu torn, ha fet valdre l'eficàcia de les noves mesures de seguretat que es van presentar 24 hores abans de la compareixença davant el Senat. Entre les quals hi ha, per exemple, advertències perquè els usuaris descansen de l'aplicació i opcions de control parental.

També et pot interessar

stats