Una extreballadora de Facebook exposa les males pràctiques de la companyia

Davant el Senat dels Estats Units ha explicat que alguns dels continguts que difon l'empresa perjudiquen els menuts i creen divisions entre la ciutadania 

Frances Haugen declarant davant el Senat dels Estats Units
Jesús Martínez
05 d'octubre 2021 - 21:31

Una extreballadora de Facebook ha denunciat davant del Senat dels Estats Units que alguns dels continguts que difon l'empresa perjudiquen els xiquets i creen divisions entre els ciutadans. Aquestes declaracions arriben tot just unes hores després de la major apagada que han patit mai les xarxes socials i que va afectar justament Facebook. 

Frances Haugen ha ratificat que els directius de Facebook, tot i saber que alguns dels seus productes són nocius, els mantenen per a no perdre beneficis. És el cas de les imatges que subministra Instagram, que poden perjudicar la percepció que sobretot les adolescents i les dones tenen dels seus cossos. Segons els informes de la companyia, la xarxa social de fotografies "agreuja" els problemes que una de cada tres xiques té de la seua imatge corporal.

Aquesta científica de dades que, a més de Facebook, ha treballat per a altres companyies del sector, ha contat que alguns missatges que fomenten l'odi i la divisió, que desestabilitzen la democràcia no es retiren perquè es perden clics i, per tant, audiència i ingressos.  

L'exempleada de Facebook i denunciant d'irregularitats Frances Haugen durant una audiència al Senat
L'exempleada de Facebook i denunciant d'irregularitats Frances Haugen durant una audiència al Senat / REUTERS

Una altra revelació destacada és que els canvis en l'algorisme duts a terme el 2018 sota el pretext de "millorar" la plataforma van tindre el resultat oposat i la van convertir en un entorn més negatiu, que promovia continguts que animaren a la confrontació i la discussió.

“Amb gran risc personal, he vingut ací perquè crec que encara estem  a temps d'actuar, però hem de fer-ho ja”, ha conclòs Haugen, que ha demanat noves regulacions per a les plataformes socials. 

Els canvis en l'algorisme duts a terme el 2018 sota el pretext de millorar la plataforma van tindre el resultat contrari i la van convertir en un entorn més negatiu, que promovia continguts que animaren a la confrontació i la discussió.

Alguns senadors, tant demòcrates com republicans, han sigut igualment crítics amb la companyia amb afirmacions com "els xiquets d'Amèrica hi estan enganxats"  o comparant les xarxes socials amb les empreses tabaqueres de fa uns dècades. 

Els canvis en l'algorisme duts a terme el 2018 sota el pretext de millorar la plataforma van tindre el resultat contrari i la van convertir en un entorn més negatiu, que promovia continguts que animaren a la confrontació i la discussió.

Hores abans d'aquesta compareixença es va produir la gran apagada en què 3.500 milions de persones al món se quedaren sis hores sense Facebook, Whatsapp, Instagram i Messanger. David Zukerberg, fundador de l'empresa, s'ha disculpat. Fonts de l’empresa puntualitzaven que no havia sigut un atac maliciós. Tot indica que s'ha tractat d'una errada interna.

També et pot interessar

stats