Facebook intenta desacreditar l'extreballadora que acusa l'empresa d'anteposar els beneficis a la seguretat

Assenyalats directius de la companyia, amb Mark Zuckerberg al capdavant, qüestionen la declaració al Senat de Frances Haugen, a qui situen en una posició irrellevant en la firma

L'exempleada de Facebook, Frances Haugen, durant la declaració al Senat
L'exempleada de Facebook, Frances Haugen, durant la declaració al Senat / Matt McClain (Reuters)
06 d'octubre 2021 - 10:03

Facebook contraataca. Diversos directius de la companyia han eixit en tromba contra l'exempleada Frances Haugen hores després que denunciara davant un subcomité del Senat dels Estats Units que la tecnològica anteposa deliberadament els beneficis a la seguretat i el benestar emocional dels usuaris. Haugen, que prèviament va filtrar documents interns de la companyia al diari The Wall Street Journal, va explicar que l'empresa és conscient que els seus productes –amb Facebook, Instagram i WhatsApp al capdavant– perjudiquen els menors, fomenten la divisió social i afebleixen la democràcia, però que ho oculta i no hi posa remei perquè afectaria el negoci.

En les hores posteriors a la declaració, una col·lecció de missatges i comunicats de directius de Facebook han situat Haugen en una posició irrellevant en la companyia, en l'intent de desacreditar el seu discurs. "Només va treballar dos anys, no tenia empleats a càrrec i mai va assistir a una reunió", assegura Lena Pietsch, directora de comunicació política de l'empresa. "No va treballar en temes de seguretat infantil (...) no té coneixement directe d'aquesta qüestió", afig des de Twitter el també director de comunicació política, Andy Stone. "No coneix allò de què parla", sentencia el portaveu Joe Osborne, en referència a les acusacions que Facebook va desactivar les mesures de prevenció de missatges d'odi i notícies falses immediatament després de les eleccions presidencials de fa un any.

El conseller delegat i cofundador de l'empresa, Mark Zuckerberg, ha contribuït a l'estratègia de destrucció del discurs de Haugen i de reconstrucció de la reputació digital de Facebook, amb un missatge des del seu compte en la xarxa social. Segons Zuckerberg, és fals que l'empresa antepose els guanys a la seguretat i el benestar, i "profundament il·lògic" que promocionen continguts "que fan enutjar la gent" per a guanyar clics, perquè és el contrari dels que volen els anunciants, que són els que sostenen la companyia.

És descoratjador veure el treball tret fora de context i utilitzat per a construir una narrativa falsa que no ens importa Mark Zuckerger - Cofundador i màxim accionista de Facebook

"És descoratjador veure el treball tret fora de context i utilitzat per a construir una narrativa falsa que no ens importa", assegura el màxim responsable de Facebook, que defén la investigació permanent i els controls per a millorar la seguretat i l'experiència dels usuaris.

En la defensa de la companyia, Zuckerberg apunta més alt, suggerint que el problema no són les xarxes socials, si no l'accés precoç a internet, i els mecanismes de verificació de l'edat. Dos aspectes, que segons explica, ultrapassen les competències de l'empresa, que delega la responsabilitat en els polítics: "L'òrgan correcte per a avaluar els intercanvis entre les accions socials és el nostre Congrés triat democràticament", explica.

"Els joves utilitzen la tecnologia. Pensa quants xiquets en edat escolar tenen telèfons. En lloc d'ignorar això, les empreses tecnològiques han de construir experiències que satisfacen les seues necessitats, mantenint-los fora de perill", apunta Zuckerberg.

No hi ha autocrítica en el discurs del cofundador de Facebook, que conclou el seu missatge reafirmant-se en la gestió pròpia i dels directius que l'acompanyen. "Estic orgullós de tot el que fem per a continuar construint els millors productes socials del món", escriu l'empresari, amb la rotunditat que s'esperaria d'un màxim accionista que ha vist desplomar-se la companyia en borsa des de l'inici de l'escàndol.

També et pot interessar

stats