Ian s'enfila cap a les Carolines i Geòrgia després d'assolar Florida
Els primers recomptes provisionals parlen de vora quinze víctimes mortals i més de 2,5 milions de cases segueixen sense subministrament energètic
El pas de l'huracà Ian per Florida ha deixat una sendera de destrucció, especialment al sud-oest i centre d'aquest estat meridional dels Estats Units. Aquest divendres avança per l'Atlàntic en direcció cap a les Carolines i Geòrgia, mentre l'escenari que queda al darrere és apocalíptic.
Encara hi ha més de 2,5 milions de llars que continuen sense subministrament energètic i milers de persones continuen atrapades als domicilis inundats d'aigua. Algunes carreteres estan intransitables. "Ens ha esclafat", és l'esclaridor resum de la situació que ha fet l'agutzil del comtat Lee, Carmine Marceno, en el programa Good morning America, de la cadena ABC.
S'espera que l'ull del cicló toque la costa de Carolina del Sud cap a les huit de la vesprada hora peninsular. Ian, amb categoria d'huracà 1 d'entre cinc nivells, arriba amb menys força que a Florida, però ja ha demostrat el gran potencial devastador que té. El farà sentir en forma d'inundacions, una marejada ciclònica i forts vents. L'últim butlletí del Centre Nacional d'Huracans (NHC) estatunidenc assenyala que porta vents màxims sostinguts de 120 quilòmetres per hora.
Almenys una quinzena de morts
A Florida toca ara fer balanç de danys i pèrdues. Algunes autoritats locals ja avancen que les morts es comptabilitzaran per "centenars", una asseveració que ha matisat en una conferència de premsa des de Tallahassee el governador, Ron DeSantis. Ha confirmat que s'esperen víctimes mortals, però ha aclarit que tardaran alguns dies a oferir xifres oficials. El retard es deu, entre altres qüestions, al fet que no hi ha encara accés a centres sanitaris, alguns dels quals estan completament inundats.
Diversos mitjans estatunidencs, com ara la CNN, apunten a un número pròxim a la quinzena, xifres basades en entrevistes amb autoritats locals. El president dels Estats Units, Joe Biden, assegurava aquest dijous que l'huracà, el quart de la temporada a l'Atlàntic, "podria ser el més letal de la història de Florida".
Al comtat de Charlotte, on se situa la localitat de Punta Gorda, s'han produït "almenys huit o nou morts", reporta la CNN, que cita el regidor Joseph Tiseo. També "es creu" que unes cinc persones han perdut la vida al comtat de Lee, contigu a Charlotte. Ací es troba Fort Myers, zona zero de l'huracà. Les imatges que han circulat per xarxes i els mitjans de comunicació mostren com aquesta ciutat ha rebut l'envestida més greu de Ian, amb les inundacions i pèrdues d'habitatges més grans.
Infraestructures devastades
Les últimes dades aportades pel governador DeSantis situen en 2,6 milions el nombre d'abonats sense electricitat en tota Florida, mentre milers de persones treballen en labors de rescat.
En el comtat Lee les carreteres i els ponts continuen intransitables. Milers de residents continuen atrapats a les cases i els qui no han perdut la connexió demanen ajuda al telèfon d'emergència 911. A algunes famílies les han de rescatar en helicòpter.
La carretera elevada que connecta Fort Myers amb l'illa de Sanibel, on viuen més de 6.000 persones, ha quedat totalment partida en dos i amb diversos trams destrossats per l'impacte de Ian. Entre les infraestructures més danyades figura també l'aeroport de Sarasota, que continua tancat i no estarà operatiu fins a la vesprada de divendres o el dissabte. El fort vent i les intenses pluges arrasaren una teulada en una de les terminals, segons ha informat el director executiu, Rick Piccolo, al canal local Fox 13.