Inundacions, destrosses i apagades massives: Ian arrasa Florida

L'huracà perd força i es dirigeix ara cap a Orlando amb vents de fins 150 quilòmetres per hora després de deixar vora dos milions de llars sense llum

La ciutat de Cape Coral, totalment negada
La ciutat de Cape Coral, totalment negada / Reuters

El poderós huracà Ian ha envestit amb força catastròfica l'estat de Florida, als Estats Units. Tocava terra amb categoria 4 per la part sud-oest de la península, en la zona de Cayo Costa, una xicoteta illa barrera occidental a la ciutat de Fort Myers. Aquesta localitat, que ha quedat quasi submergida, s'ha convertit en la zona zero de l'històric cicló. Ian portava vents sostinguts d'uns 240 quilòmetres per hora i ha negat diverses ciutats del sud de Florida. 

Ara travessa l'estat en direcció nord-est amb fortes ràfegues i pluges torrencials i es dirigeix ara cap a Orlando, segons el Centre Nacional d'Huracans (NHC). Al seu pas, sembra el caos i deixa marejades catastròfiques, greus destrosses i apagades massives. Ha deixat sense llum vora dos milions de llars i les autoritats han evacuat 2,5 milions de persones.  

Fort Myers, la ciutat més afectada per Ian
Fort Myers, la ciutat més afectada per Ian / Marco Bello (Reuters)

Perd força fins a la categoria 1

Segons avança per Florida, el vent ha anat perdent força i els especialistes han rebaixat el cicló a categoria 1, que comporten ràfegues de fins a 150 quilòmetres per hora. En la trajectòria pronosticada, s'espera que l'ull de Ian emergisca sobre l'Atlàntic cap a última hora d'aquest dijous. Després podria girar cap al nord divendres i acostar-se a les costes del nord-est de Florida i els estats de Geòrgia i Carolina del Sud, que ja es preparen per a l'envestida. 

Segons el NHC, en parts de la costa oest de Florida, que no rep l'impacte directe d'un cicló des de fa cent anys, l'augment de la mar per damunt del nivell normal pot registrar pics de fins a 5,5 metres a causa de Ian. Els 67 comtats d'aquest estat meridional estan en declaració d'emergència des del passat dilluns. 

Testimonis valencians de la devastació

Toni, un valencià resident a Sarassota, ha viscut de primera mà la potència destructiva de Ian. "La velocitat del vent és brutal" conta en declaracions a À Punt NTC. Ell i la seua família, com moltes altres de l'estat, han hagut de confinar-se a les vivendes per protegir-se de la pluja i les poderoses ràfegues que bufen i que en moltes ocasions transporten xicotetes runes soltes que poden causar danys greus si impacten contra els habitatges. El vent empenta "tot el que va solt, ho estampa contra les finestres", explica Toni, que ha hagut d'amuntegar mobles a manera de barricades dins de casa per a protegir-se. 

Els vídeos que es difonen per les televisions locals i les xarxes socials són testimonis de la fúria de la tempesta, que s'ha emportat arbres i cotxes, i ha arribat als terrats d'algunes finques. El governador de Florida, Ron DeSantis, ha demanat al president dels Estats Units, Joe Biden, que aprove una declaració federal de desastre per tal de proporcionar ajuda d'emergència del país a tot l'estat.

Als carrers només hi ha patrulles d'operaris i equips d'emergència. Els aeroports estan tancats i ja s'han cancel·lat més de 2.000 vols.

En la costa est de Florida, l'huracà està descarregant pluges abundants i s'han registrat xicotets tornados en zones limítrofes a Miami que han ferit dues persones.

També et pot interessar

stats