L'huracà Ian deixa tota Cuba sense llum i amenaça ara Florida

La costa oest d'aquest estat es prepara per al colp del cicló amb evacuacions massives i tancaments preventius

Impressionant imatge satèl·lit de l'ull de l'huracà Ian, ple de llamps / CIRA-CSU

L'huracà Ian està causant autèntics estralls en la part est del golf de Mèxic. Aquest dimarts tocava terra amb categoria 3 a l'illa de Cuba, on ha provocat una apagada elèctrica general, i ara avança amb rumb nord cap a la costa occidental de Florida, als Estats Units. Imatges recents captades per satèl·lit que ha publicat l'Institut Cooperatiu per a la Investigació en l'Atmosfera (CIRA, per les sigles en anglés), mostren la magnitud del cicló tropical, amb llamps potents en l'interior.

A Cuba, els forts vents i les pluges torrencials que porta Ian han danyat les connexions elèctriques i han deixat el país sense llum "en cap zona" per "una avaria" relacionada amb les condicions meteorològiques pel pas de l'huracà, segons ha confirmat la Unió Elèctrica (UNE). La companyia estatal informava en una breu nota que el sistema elèctric nacional "té una condició excepcional, zero generació elèctrica".

El mitjà oficial Joventut Rebel assenyalava que la fallada va ocórrer a les 17:57 hora local (23:57 a Espanya) i que la central termoelèctrica d'Antonio Guiteras, una de les majors generadores del país, "havia eixit del sistema i no podia sincronitzar-se". Ara els equips tècnics treballen contínuament per a tractar de reconnectar el sistema, han indicat des de la companyia.

Destrosses al carrer després del pas de Ian per Pinar del Río, Cuba
Destrosses al carrer després del pas de Ian per Pinar del Río, Cuba / Alexandre Meneghini (Reuters)

Els danys materials que deixa Ian al seu pas són abundants: teulades arrancades, arbres i pals caiguts, torres elèctriques bolcades sobre vies i vivendes, carrers, cases, fàbriques i camps negats... De fet, les autoritats han evacuat vora 50.000 persones que corrien perill sever.

Vents de quasi 200 quilòmetres per hora

Mentrestant, Florida es prepara per al cicló. En aquest estat dels EUA s'esperen "vents catastròfics" i inundacions costaneres "amb perill per a la vida", segons l'últim part del Centre Nacional d'Huracans (NHC). Cap a les 20:00 hora local (dos de la matinada a Espanya), l'ull de Ian es localitzava a 290 quilòmetres al sud-oest de Punta Gorda (ciutat occidental de Florida) i a 35 de l'illot de les Tortugues Seques.

El passeig marítim de Key West (Florida), totalment negat
El passeig marítim de Key West (Florida), totalment negat / Gwen Filosa (Reuters)

S'espera que l'huracà, el quart de la temporada en l'Atlàntic, passe a categoria 4 a mesura que augmente la força dels vents en les pròximes hores. Ja en porta sostinguts de 195 quilòmetres per hora i es desplaça cap al nord-est a una velocitat de vora 17 quilòmetres per hora. El pronòstic és que colpege els voltants de la badia de Tampa, on viuen vora 3,1 milions de persones, aquest dimecres de vesprada. "Es preveu que Ian s'acoste a la costa oest de Florida com un gran huracà extremadament perillós", ha remarcat el NHC, amb seu a Miami.

Els avisos de l'observatori s'estenen a diferents àrees de l'estat de Florida. Hi ha perill de marors ciclòniques que, combinades amb la marea, poden negar àrees del litoral normalment seques. L'aigua podria arribar fins a 3,6 metres per damunt del nivell de la mar en una zona de platges i illots prop del comtat de Sarasota. A més d'aquestes crescudes, s'esperen pluges torrencials en gran part de Florida, amb risc d'inundacions sobtades. Tornados i ressaques completen el panorama que deixa Ian.

Les autoritats ja han evacuat preventivament vora 2,5 milions de persones. Als 5.000 reservistes de la Guàrdia Nacional de Florida ja mobilitzats per a prestar auxili en l'emergència se sumaran 2.000 d'altres estats, segons el governador, Ron DeSantis. Les diferents companyies elèctriques que presten servei a Florida han incorporat més de 28.000 treballadors per a restablir el subministrament elèctric en cas de talls.

També et pot interessar

stats