Guterres exigeix als països rics més “ambició” contra la crisi climàtica
El secretari general de l'ONU, que participa en la Cimera del Clima d'Àfrica a Nairobi, recorda que aquest continent pateix els pitjors efectes de l'augment de les temperatures globals
El secretari general de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, ha demanat aquest dimarts des de Nairobi que els països desenvolupats siguen més ambiciosos i complisquen les promeses contra la crisi climàtica, que colpeja de manera desproporcionada l'Àfrica. “Aquest continent emet solament el 4% de les emissions globals, però pateix alguns dels pitjors efectes de l'augment de les temperatures globals: calor extrema, inundacions implacables i desenes de milers de morts per sequeres devastadores”, ha afirmat durant el discurs d'obertura en la segona jornada de la Cimera del Clima d'Àfrica.
El fòrum, coorganitzat pel govern de Kenya i la Unió Africana (UA), va començar dilluns i ha reunit a la capital del país més de vint caps d'estat i de govern africans, així com líders d'organismes internacionals i d'altres regions del món. Entre els assistents estan la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; el president de Kenya, William Ruto; el de Comores i cap de torn de la UA, Azali Assoumani; i el primer ministre d'Egipte, Mostafa Madbouly.
Guterres ha assegurat que “encara és possible evitar els pitjors efectes” de la crisi climàtica, però veu necessari un “salt qualitatiu” de les accions i més “ambició”, sobretot per part dels països del primer món, que han de reduir les “emissions netes el més prop de zero” per al 2040. Així mateix, crida a aquests estats a “complir la promesa” d'entregar 100.000 milions de dòlars anuals als que estan en desenvolupament, perquè això permetrà a les nacions africanes garantir l'accés a sistemes elèctrics assequibles i verds i posar en marxa instruments d'alerta primerenca de fenòmens meteorològics extrems.
El dirigent de l'ONU també ha advocat en la seua intervenció per “corregir el rumb del sistema financer mundial”, garantint un “mecanisme eficaç d'alleujament del deute” i taxes assequibles. I ha destacat el potencial d'Àfrica per a convertir-se en “un líder mundial en energia renovable” perquè “alberga el 30% de les reserves mineres fonamentals per a les tecnologies renovables i baixes en emissions de carboni, com l'energia solar, els vehicles elèctrics i les bateries”.
Al final de la cimera està prevista l'adopció de l'anomenada “Declaració de Nairobi”, que busca articular una posició comuna africana per a diferents fòrums globals. Així, els líders del continent volen construir una perspectiva unificada davant de la cimera del clima COP28 que se celebrarà a Dubai a finals d'any, l'assemblea general de l'ONU, el G20 —bloc d'economies riques i en desenvolupament— o les institucions financeres internacionals.