Guatemala segueix buscant vida entre la cendra
Almenys 75 morts i 200 desapareguts per l'erupció del volcà de Foc de Guatemala, la més violenta dels últims 44 anys.
Almenys 75 morts i 200 desapareguts i milers d'evacuats per l'erupció del volcà de Foc de Guatemala, la més violenta dels últims 44 anys. La cendra que va llançar el colós va superar els 10.000 metres d'altitud sobre el nivell del mar i, segons l'Institut Nacional de Sismologia, Vulcanologia, Meteorologia i Hidrologia, aquesta erupció, la segona del volcà Fuego aquest 2018, és la major dels últims anys.
Emergències treballa amb un ull posat en la cendra, buscant més cossos soterrats.
Els rius de lava i fang acompanyats de pluja de cendra han colgat totalment el llogaret d'El Rodeo de Escuintla, al sud del país. L'erupció del volcà també deixa ara per ara 3.100 desallotjats de les seues cases i encara no se sap el nombre de desapareguts.
El director de Vulcanologia, Eddy Sánchez, ha advertit de perills a mitjà termini, com la contaminació de l'aigua potable en les poblacions afectades per la cendra, així com la possibilitat que els claveguerams es col·lapsen per l'arena arrossegada per l'aigua de les pluges.
El ministre de Salut Pública i Assistència Social, Carlos Enrique Soto, ha comentat que 15 dels ferits presentaven cremades per la lava. "Entre ells hi ha quatre xiquets greus, amb cremades de tercer grau", ha apuntat.
El president de Guatemala, Jimmy Morales, ha declarat l'estat d'emergència en les tres províncies que, per ser veïnes al volcà, han resultat més afectades.
L'erupció es va tornar espectacular ahir a migdia, quan explosions i columnes de cendra que, d'acord amb l'Institut de Vulcanologia, van alarmar les comunitats pròximes al con, particularment els visitants de l'Antiga Guatemala, on la pluja de cendra va aconseguir entre dos i cinc centímetres de gruix.
La pluja de cendra ha fet necessari tancar l'aeroport internacional de l'Aurora, "per a garantir la seguretat d'aeronaus i passatgers". Dos de les principals carreteres de Guatemala, la ruta Panamericana, que comunica la capital del país amb Mèxic, i la que condueix al Pacífic presenten problemes per a la circulació perquè l'arena, sumada a l'aigua de pluja, les tornen esvaroses. A banda, es temen inundacions perquè molta de la lava i del fang cauen directament als corrents dels rius veïns.
El volcà Fuego, situat entre els departaments d'Escuintla, Sacatepéquez i Chimaltenango, havia generat la seua primera erupció de 2018 al gener passat. Aquest volcà, de 3.763 metres d'altura i a 35 quilòmetres al sud-oest de la capital, va provocar al setembre de 2012 l'última emergència per erupció en el país, causant l'evacuació d'uns 10.000 habitants assentats en poblats al sud del colós.