Grècia continua lluitant contra l'avanç del foc per tot el país

En la quinta jornada d'incendis, les flames continuen arrasant àrees forestals i els habitatges de milers de persones

Més de mil hectàrees ja han sigut arrasades pel foc a Grècia
Més de mil hectàrees ja han sigut arrasades pel foc a Grècia / Reuters | Nicolas Economou

Les tasques d'extinció per a controlar els incendis a Grècia no cessen. Ja són cinc els dies que el foc assoleix el país, calcinant milers d'hectàrees forestals i les cases de milers de persones, que estan sent evacuades precipitadament. El vent tampoc ajuda els bombers, i ha arribat en algunes zones fins a la força 8 en l'escala Beaufort.

El servei de bombers ha anunciat aquest dissabte que en les últimes hores ha donat resposta a 426 incendis en zones urbanes, 91 incendis forestals i han rebut més de 90 crides demanant ajuda i assistència.

De moment, el foc ja s'ha cobrat una víctima mortal, un home de 38 anys que va morir arran de les ferides provocades per la caiguda d'un pal elèctric d'alta tensió mentre participava en l'extinció de l'incendi dels suburbis del nord d'Atenes com a bomber voluntari. A més, hi ha dos bombers en estat crític per cremades a les vies respiratòries.

Segons les detencions realitzades per les autoritats, els incendis podrien ser premeditats. El viceministre de Protecció Ciutadana, Nikos Jardaliás, ha anunciat aquest divendres tres arrestos: un home a Kalamata, al Peloponés, acusat de diversos incendis premeditats; una dona al centre d'Atenes, per intentar provocar un foc; i un altre home a Fòcida, al centre del país, per presumpta negligència després de cremar restolls.

Igualment, a la regió capitalina d'Àtica, on incomptables cases i altres propietats han sucumbit a les flames en diversos suburbis, el responsable de Protecció Civil, Yorgos Patulis, ha manifestat que s'han trobat diverses bombones de gas a la zona arrasada al peu de la muntanya Parnés.

Mentrestant, continua molt greu la situació al Peloponés i a l'illa d'Eubea, on, malgrat la pluja, que finalment ha fet acte de presència, els forts vents estan portant el foc cap al sud-oest després d'arrasar el nord de l'illa, posant en risc a la seua capital, Calcis.

El governador de Grècia Central, Fanis Spanos, ha criticat la falta de mitjans aeris i terrestres, motiu pel qual no es va poder evitar que el foc avançara sense control durant els primers dies, quan el vent no era tan fort com ara.

El divendres més de 600 persones van haver de fugir d'Eubea amb la Guàrdia Costanera mentre els veïns i turistes observaven des de l'aigua com un mur de foc tenyia de roig tota la muntanya fins a quasi arribar a la mar.

També et pot interessar

stats