El govern de Portugal investiga la cadena de distribució d'aliments per la pujada de la cistella un 29%

El ministre d'Economia i Mar lusità, António Costa Silva, ha afirmat aquest dijous que l'executiu serà "inflexible amb totes les situacions anòmales que puguen ocórrer"

Una dona observa la prestatgeria d'un supermercat
Una dona observa la prestatgeria d'un supermercat / Europa Press

Els països europeus també estan preocupats per la imparable pujada dels preus dels aliments. Si a principis de setmana el govern francés prenia la iniciativa perquè els supermercats oferisquen una cistella de la compra antiinflació amb productes d'alimentació bàsica, ara és el de Portugal el que ha començat una operació de control en el sector alimentari. I ho fa en un moment en el qual la cistella de productes bàsics al país ha passat de 74,90 euros a 96,44 euros des de gener del 2022 fins a febrer del 2023. Aquest creixement representa un 29% i fins i tot ha arribat en alguns punts al 50%.

El ministre d'Economia i Mar lusità, António Costa Silva, ha afirmat que l'executiu serà "inflexible amb totes les situacions anòmales que puguen ocórrer", quan l'augment dels aliments se situa quasi quatre vegades per damunt que la inflació registrada el 2022.

"Això contrasta totalment amb el que està ocorrent als preus dels béns alimentaris. Per tant, el govern desenvoluparà una estratègia i està treballant en sis dimensions. Respectem als operadors econòmics, però també respectem molt els drets dels consumidors", ha assenyalat el ministre en roda de premsa.

En aquesta línia, el ministeri ha informat que l'Autoritat de Seguretat Alimentària i Econòmica (ASAE) lusitana va realitzar més de 960 controls en el segon semestre del 2022. El ministre ha apuntat que tenen sobre la taula diverses opcions per a fomentar una regulació dels preus i que observen les mesures imposades per països com Espanya, que ha reduït temporalment l'IVA de determinats aliments bàsics.

També et pot interessar

stats