Les glaceres dels Alps han perdut un 17% de gel en els últims vint anys

L'escalfament global està fent que moltes glaceres d'arreu del món desapareguen al mateix temps que les temperatures pugen

Un helicòpter sobrevola els Alps suïssos
Un helicòpter sobrevola els Alps / Shealah Craighead (Europa Press)

“En els últims vint anys els Alps han perdut un 17% de gel i dues terceres parts de les glaceres han perdut volum, el que suposa una reducció d'entre 0,70 i 1,70 centímetres”, explica el professor Raúl Martín Moreno, de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM).

Aquestes declaracions ajuden a entendre el despreniment de la glacera de Marmolada que es va produir ahir, el que ha causat la mort de sis persones i n'ha ferit nou. A més, vint persones més estan encara desaparegudes mentre els equips de rescat continuen amb els treballs de cerca.

L'onada de calor que sofreix Itàlia durant aquests dies ha fet que la temperatura d'aquesta muntanya del nord d'Itàlia superarà els deu graus. Les glaceres de la Marmolada presentaven una notable pèrdua de la solidesa i, per tant, un estat més inestable.

L'especialista en canvi climàtic d'Ecologistes en Acció, Javier Andaluz, assenyala que en aquesta zona dels Alps existeix una "acceleració de la temperatura". També afirma que "estem assolint unes màximes que cada vegada són més màximes, en un procés conseqüència del canvi climàtic, que incrementarà els desastres naturals amb el pas del temps". Andaluz matisa que les glaceres són "imprevisibles" i que es poden desprendre grans segments sense senyals previs de què està passant.

La desaparició de les glaceres als Alps i als Andes “és un procés irreversible i molts d’ells deixaran d’existir a finals de segle”, expliquen els geòlegs Jérôme Chappellaz i Carlota Escutia Dotti.

També et pot interessar

stats