França fa l'últim pas per a convertir-se en l’únic país del món que blinda en la Constitució el dret a avortar

El Senat ha aprovat aquest dimecres la reforma de l’article 34 de la carta magna, que inclourà "la llibertat garantida de la dona a recórrer a la interrupció voluntària de l'embaràs"

Una tècnica sosté un transductor d'ultrasò per a diagnosticar l'estat d'una dona embarassada
Una tècnica sosté un transductor d'ultrasò per a diagnosticar l'estat d'una dona embarassada / À Punt NTC

França serà l'únic país del món que inclou l'avortament en la Constitució, després que el Senat ha aprovat aquest dimecres –amb 267 vots a favor i 50 en contra– el text que l'Assemblea Nacional va votar el 30 de gener. Així, diputats i senadors es reuniran dilluns que ve al Palau de Versalles en una sessió conjunta per a modificar la carta magna i incloure aquesta reforma constitucional. Per a això necessita tres cinquens dels parlamentaris.

"Hem escrit una pàgina de la història dels drets de la dona. Aquest és un vot històric. Serem el primer país del món a inscriure en la Constitució aquesta llibertat per a les dones de disposar del seu cos", ha proclamat el ministre de Justícia, Éric Dupond-Moretti, encarregat per l'executiu per a defensar la reforma.

Mig segle després de legalitzar-se l'avortament a França, el país fa aquest pas, una decisió impulsada pel president, Emmanuel Macron, després de la decisió del Tribunal Suprem dels Estats Units de revertir la jurisprudència que donava protecció federal al dret a l'avortament en el país. "Em vaig comprometre a convertir en irreversible la llibertat de les dones a recórrer a la interrupció voluntària de l'embaràs incloent-la en la Constitució. El Senat ha fet un pas decisiu", ha assegurat el president en la xarxa social X, en la qual ha anunciat la convocatòria del Congrés per a dilluns per tal d'oficialitzar la modificació de la carta magna.

Malgrat que no gaudeix de majoria en cap de les dues cambres, Macron ha aconseguit tirar avant aquesta mesura que té un ampli suport popular. L'oposició d'esquerres ha abraçat la mesura amb entusiasme i la dreta no s'hi ha oposat, en vespres d'unes eleccions europees i per temor de guanyar-se una imatge reaccionària en la societat. Per això, el text ha rebut un suport majoritari, fins i tot des de l'extrema dreta.

El president ha assolit un moment de concòrdia en un mandat en què està tenint moltes dificultats per a tirar avant les seues mesures, amb àmplia oposició en algunes lleis, com la reforma de les pensions o la llei d'immigració. Així, es reformarà l'article 34 de la Constitució, en el qual s'inscriurà "la llibertat garantida de la dona a recórrer a la interrupció voluntària de l'embaràs".

El ministre de Justícia ha reconegut que en l'actualitat el dret a l'avortament no està amenaçat a França, però ha considerat "necessari" registrar-lo en la Constitució perquè "en el futur cap majoria puga posar-lo en qüestió". En aquest sentit, ha recordat el cas dels Estats Units, i també els d'Hongria i Polònia, on partits conservadors han restringit el dret a avortar i ha assenyalat que en el futur també pot ocórrer a França.

També et pot interessar

stats