França vol ser l'únic país al món a incloure el dret a l’avortament en la Constitució

L'Assemblea Nacional francesa ha aprovat el reconeixement en la Carta Magna de la “llibertat garantida” de les dones a interrompre voluntàriament l’embaràs

Una tècnica sosté un transductor d'ultrasò per a diagnosticar l'estat d'una dona embarassada
Una tècnica sosté un transductor d'ultrasò per a diagnosticar l'estat d'una dona embarassada / À Punt NTC

L'Assemblea Nacional francesa ha aprovat aquest dimarts la inclusió en la Constitució de la "llibertat garantida" de les dones a avortar, una modificació impulsada pel govern d'Emmanuel Macron, que ara haurà de ser debatuda al Senat, de majoria conservadora. El canvi constitucional, que si es fes realitat convertiria la Carta Magna francesa l'única vigent a tot el món que garanteix de manera explícita l'accés a la interrupció voluntària de l'embaràs, s’ha aprovat per 493 vots contra 30.

"Aquesta nit l'Assemblea Nacional i el govern no han faltat a la seua cita amb la història", ha celebrat després de la votació el ministre de Justícia francés, Éric Dupond-Moretti. En concret, els diputats francesos han validat que s'incloga en l'article 34 la següent fórmula: "La llei determina les condicions en les quals s'exerceix la llibertat garantida de les dones de recórrer a una interrupció voluntària de l'embaràs".

Durant el debat en l'hemicicle, la majoria dels partits polítics han posat l'accent que actualment el dret a l'avortament no està en qüestió a França, però sí que s'ha vist un clar retrocés en altres països, com els Estats Units, Polònia o Hongria. Davant la possibilitat d'una deriva semblant, la presència en la Carta Magna d'aquesta "llibertat garantida" protegiria les dones del país de l'eliminació del dret a l'avortament mitjançant una llei ordinària impulsada per una potencial majoria reaccionària.

"Aquest vot va més enllà de les diferències polítiques, i demostra que la lluita pels drets de les dones no coneix fronteres partidistes", ha assenyalat la diputada macronista per la circumscripció d'Amèrica Llatina i el Carib, Éléonore Caroit. A més del suport dels grups de la majoria simple de Macron, s'havien posicionat a favor del projecte les formacions de l'esquerra, com els socialistes, els insubmisos i els ecologistes.

En la dreta, els conservadors dels Republicans han fet veure més reserves, com la necessitat de posar límits temporals per a protegir la vida o la salvaguarda de l'objecció de consciència mèdica, però els seus diputats i diputades tenien llibertat per a votar a favor. També la tenien els legisladors de l'extrema dreta de Marine Le Pen, que havien criticat aquesta iniciativa del govern per considerar-la innecessària, alhora que es desatenen problemes actuals com el descontentament dels agricultors.

Després del contundent vistiplau dels diputats, el projecte de llei prosseguirà la tramitació al Senat, que hauria d'adoptar exactament la mateixa versió del text al febrer.

El precedent de la desapareguda Iugoslàvia

Només existeix un precedent històric de la inclusió de l'avortament en una Carta Magna, en la Constitució de 1974 de la desapareguda Iugoslàvia. A França, el dret a l'avortament existeix des de 1975 gràcies a la llei impulsada per Simone Veil, una figura política clau, el llegat de la qual ha sigut recordat hui en la cambra per nombrosos legisladors.

També et pot interessar

stats