França es converteix en l’únic país del món que blinda en la Constitució el dret a avortar

Aquesta reforma “històrica” ha obtingut suports de tots els partits, sense reserves en l'esquerra i més condicionats en la dreta i l'extrema dreta

Vista de l'hemicicle de Versalles mentre els legisladors francesos aplaudeixen després de consagrar el dret a l'avortament a la Constitució,
Vista de l'hemicicle de Versalles mentre els legisladors francesos aplaudeixen després de consagrar el dret a l'avortament a la Constitució, / Stephanie Lecocq (Reuters)

Els diputats i senadors francesos, reunits en sessió conjunta, han adoptat aquest dilluns de manera majoritària la inscripció de l'avortament en la Constitució, una reforma que han qualificat “d’històrica”. En total, 780 dels 925 parlamentaris han adoptat una reforma constitucional que modificarà l'article 34 de la carta magna per a incloure “la llibertat garantida de la dona a recórrer a la interrupció voluntària de l'embaràs”.

El projecte per a preservar aquest dret que considera amenaçat en altres països, ha tingut un gran suport popular i ha obtingut suports de tots els partits polítics, sense reserves en l'esquerra i més condicionats en la dreta i l'extrema dreta.

Modificació de l'article 34 de la Constitució
Modificació de l'article 34 de la Constitució / Reuters

Mig segle després de legalitzar-se l'avortament a França, el país fa aquest pas, una decisió impulsada pel president, Emmanuel Macron, després de la decisió del Tribunal Suprem dels Estats Units de revertir la jurisprudència que donava protecció federal al dret a l'avortament en el país. "Orgull francés, missatge universal. Celebrem junts l'entrada d'una nova llibertat garantida en la Constitució per la primera cerimònia de certificació de la nostra història oberta al públic. Ens veurem aquest 8 de març, Dia Internacional dels Drets de les Dones", ha assegurat Macron en la xarxa social X.

També et pot interessar

stats