El fracàs de la formació de govern obri una crisi sense precedents a Itàlia

La Lliga i el Moviment 5 Estreles acusen Mattarella d'anar contra la democràcia per vetar un candidat a ministre del govern.

El president de la República Italiana, Sergio Mattarella, explica per què ha vetat el nomenament del ministre d'Economia
El president de la República Italiana, Sergio Mattarella, explica per què ha vetat el nomenament del ministre d'Economia / Alessandro Bianchi (Reuters)

Tot ha saltat per l'aire a Itàlia. Quan semblava que la formació de Govern estava tancada i que Giuseppe Conte seria el primer ministre d'un govern amb el suport de la Lliga i del Moviment 5  Estreles, un escull inesperat, la designació del ministre d'Economia, ha fet malbé la inèdita coalició d'ultradretans i populistes. El president de la República, Sergio Mattarella, ha pres una decisió dràstica i ha optat per vetar la designació de l'euroescèptic Paolo Savona com a responsable d'Economia. Mattarella ha invocat la salvaguarda dels interessos dels italians per a evitar les conseqüències en el mercat que podria tindre el nomenament de Savona. Davant d'aquesta decisió, el fins ara desconegut Giuseppe Conte no ha tingut més remei que renunciar a formar govern.

Segons Mattarella, la candidatura de Paolo Savona a la cartera d'Economia havia alarmat els inversors italians i estrangers. Savona és, entre d'altres coses, un dels autors d'un manual que descriu com eixir de la moneda única europea. Durant els últims dies, la prima de risc italiana s'han incrementat i, per tant, el deute públic. Les borses també han registrat baixades importants. El president de la República ha dit que el seu deure és protegir els estalviadors italians.

La decisió de Mattarella ha obert una crisi sense precedents en la política italiana i un enfrontament institucional com mai s'havia vist. La Lliga ha considerat inadmissible la decisió del cap de l'Estat i ha assegurat que va contra la democràcia. El Moviment 5 Estreles ha anat més enllà i ha anunciat que posarà en marxa un procés per a destituir Sergio Mattarella com a president de la República per haver impedit la formació de govern. El líder del moviment antisistema, Luigi Di Maio, ha dit que ho farà basant-se en l'article 90 de la Constitució que preveu destituir el president en casos d'altra traïció o d'atemptat contra la Carta Magna.

La crisi pot haver arribat a un carreró sense eixida. Mattarella, que sempre s'ha oposat a convocar noves eleccions per la inestabilitat que podrien generar, intentarà posar en marxa un govern tecnòcrata amb l'objectiu de respondre a les qüestions més urgents i canviar la Llei electoral que ha provocat la fragmentació i la ingovernabilitat actuals. L'encarregat d'aquesta missió podria ser Carlo Cottarelli, un economista de 64 anys, exdirectiu del Fons Monetari Internacional. No obstant això, aquest nou executiu ho tindria molt difícil per a aconseguir la confiança d'una majoria parlamentària, ja que entre la Lliga i el Moviment 5 Estreles sumen més del 50 per cent dels vots del parlament.

També et pot interessar

stats