La fosa de les glaceres de l’Àrtic està alliberant grans quantitats de metà a l’atmosfera

El permagel actua com a barrera impermeable contenint el gas, un dels responsables del canvi climàtic

Les aigües subterrànies subglacials riques en metà sota les glaceres contemporànies que terminen a la mar
Les aigües subterrànies que hi ha sota les glaceres són riques en metà i acaben a la mar / Nature Geoscience

La revista Nature ha publicat un estudi que afirma que la fosa de les glaceres de l'Artic, provocada per l’escalfament global, està alliberant grans quantitats de metà a l’atmosfera. La investigació, realitzada a Svalvard, ha revelat que la retirada glacial està creant un bucle de retroalimentació positiva que probablement es repeteix en altres regions de l’Àrtic on la temperatura està augmentant.

L’arxipèlag noruec s’està escalfant dues vegades més ràpid que la mitjana de l’Àrtic, i de cinc a set vegades més que la resta del planeta. A més, les aigües analitzades pels investigadors a Svalvard revelen que a la zona hi ha 600.000 vegades més concentració de metà que a l’equilibri atmosfèric. Segons estimen, les emissions procedents de les aigües subterrànies arriben a les 2,31 quilotones.

La fosa del permagel és la causant d’aquest alliberament de gas, ja que serveix de capa impermeable que deixa atrapats els dipòsits subterranis de metà. A Svalvard, l’augment de la temperatura ha fet que les glaceres hagen perdut un 30% de volum des de 1936. La cobertura glacial ha disminuït un 10,4%.

Encara que l’Àrtic es considera una de les principals fonts de metà a l’atmosfera, les estimacions actuals encara no inclouen l’escapament de metà en les profunditats o davall del permagel, afirmen els investigadors.

També et pot interessar

stats