Greenpeace alerta que Espanya és un dels països que més pateix el calfament global

La temperatura mitjana de la regió mediterrània pujarà dos graus en vint anys, segons un informe de la unitat científica de l'ONG a la Universitat d'Exeter

Zona àrida d'Espanya
Zona àrida d'Espanya / Greenpeace

La temperatura mitjana de la regió mediterrània, i per tant d'Espanya, pujarà 2 °C en vint anys, segons un informe de Greenpeace, que conclou que Espanya està entre els països del món que més pateix i patirà els impactes del canvi climàtic si no es redueixen les emissions.

L'informe, elaborat per la unitat científica de Greenpeace en la Universitat d'Exeter (Regne Unit), revisa publicacions científiques existents i detalla les tendències i previsions d'impactes futurs del canvi climàtic i els esdeveniments meteorològics extrems a Espanya.

Des dels anys huitanta, el ritme del calfament en la zona mediterrània ha superat la mitjana global i s'espera que en vint anys la regió es calfe dos graus, llevat que es reduïsquen de manera immediata i dràstica les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle a escala global, segons el document.

Per cada grau addicional de calfament global, la resposta a Espanya serà de fins a 1,5 °C, amb augments més pronunciats en zones de l'interior del país.

En els escenaris amb majors emissions, el calfament superarà els 4 °C a la fi del segle XXI i es preveu que augmenten les zones del país que experimentaran entre un i deu dies de condicions extremadament càlides i humides a l'any.

Augmentarà la temperatura del Mediterrani

El calfament no sols es deixarà notar en terra, perquè s'espera que la temperatura mitjana de la superfície del Mediterrani augmente entre 1,8 i 3,5 °C per al 2100. Les onades de calor marines també es donaran al Cantàbric i l'Atlàntic.

El calfament de la temperatura de l'aigua de mar i de l'aire disminueixen la possibilitat d'adaptació dels organismes marins, la qual cosa podria provocar extincions locals i canvis a gran escala en la distribució d'espècies.

Sequeres deu vegades pitjors i incendis més intensos

A més, el país experimentarà sequeres deu vegades pitjors que les actuals, segons l'informe, que recull que al sud d'Europa més d'un terç de la població estarà exposada a l'escassetat d'aigua si la temperatura augmenta 2 °C. Aquest risc es duplica si l'augment és de 3 °C.

En grans àrees del Mediterrani, es preveu que la freqüència de sequeres extremes puge entre el 150 i 200% si la temperatura global augmenta 2 °C.

Les precipitacions seran cada vegada menors i concentrades en menys esdeveniments però més intensos i, per tant, amb major risc de provocar danys.

Els canvis socioeconòmics de les últimes dècades, que han portat a l'abandó del medi rural i a l'augment de superfície forestal, al costat del calfament global fan que augmente el risc de patir incendis més grans i intensos i que escapen a la capacitat d'extinció.

Mesures per a revertir el procés

Entre les mesures per a revertir el procés, Greenpeace reclama reduir a zero les emissions netes de gasos d'efecte d'hivernacle el 2040 a tota la UE i en un 55% per al 2030 respecte al 1990, enfront de l'objectiu del 32% que actualment maneja Espanya en l'esborrany de revisió del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima.

Per a això, advoquen per aconseguir un sistema elèctric eficient, intel·ligent i 100% renovable el 2030 i un sistema energètic eficient i descarbonitzat el 2040 mitjançant un desplegament de renovables ordenat, participatiu i respectuós amb la biodiversitat, a més de reduir a la meitat el consum d'energia.

Detindre les noves inversions i subvencions al gas i altres combustibles fòssils i, en el seu lloc, dedicar els recursos a finançar un pla de rehabilitació energètica de tots els habitatges per a reduir la demanda de gas és el que reclama Greenpeace.

També et pot interessar

stats