Soterren Isabel II després de deu dies d'homenatges ininterromputs a la seua figura

Després d'un últim servei religiós només per a la família, la reina d'Anglaterra ha sigut enterrada a la capella de Sant Jordi al costat del seu espòs, el duc d'Edimburg

El ferètre amb les restes d'Isabel II arribant al castell de Windsor, on serà soterrada
El ferètre amb les restes d'Isabel II arribant al castell de Windsor, on serà soterrada / Adrian Dennis (Reuters)

El fèretre amb les restes mortals d'Isabel II ha arribat al castell de Windsor aquest dilluns passades les 15:00 hores, hora local. Allí, serà soterrada al costat del seu espòs, el duc d'Edimburg, a la capella de Sant Jordi.

Al final del servei religiós oficiat hui a l'abadia de Westminster, a Londres, el fèretre de la monarca ha recorregut en processó els carrers de la capital sobre una curenya tirada amb cordes per més d'un centenar de mariners de la Royal Navy, la Marina britànica. Darrere del taüt anaven el nou rei Carles III, el príncep Guillem de Gal·les i altres membres de la família reial.

El taüt de la reina Isabel II recorre els carrers de Londres per última vegada abans de ser traslladat al castell de Windsor, on serà soterrada
El taüt de la reina Isabel II recorre els carrers de Londres per última vegada abans de ser traslladat al castell de Windsor, on serà soterrada / David Davies (Reuters)

Quan ha arribat a l'arc de Wellington, a la cantonada sud-est de Hyde Park, el fèretre s’ha transferit a un vehicle fúnebre, que l’ha portat fins a Windsor, a uns 35 quilòmetres de Londres, on les restes han recorregut processó els prop de cinc quilòmetres del denominat Long Walk, l'avinguda arbrada que desemboca al castell de Windsor, la residència reial on més temps solia passar la reina.

Allí, l’esperaven els seus dos gossos corgi, Muick i Sandy, segons ha informat el diari estatunidenc The New York Times. Ara que la seua humana ha mort, els cuidaran el príncep Andreu, Duc de York, i l'exdona Sarah Ferguson, que conserva el títol de Duquessa de York. 

A la capella de Sant Jordi, un lloc habitual de batejos, noces i funerals reals, s'ha celebrat aquesta vesprada un servei religiós amb uns 800 convidats i convidades que han acomiadat la reina en el mateix lloc on es va celebrar el sepeli del seu marit, el príncep Felip.

Durant l'acte, s'han retirat els símbols de la monarquia depositats sobre el fèretre a excepció de l'estendard real —la corona imperial, l'orbe i el ceptre—, per a ser depositats repartits sobre l'altar. Com ha ocorregut unes hores abans a Londres, l'himne nacional, Déu salve al Rei, ha servit com a conclusió a l'últim gran acte públic en record a Isabel II.

Després, el taüt de la reina ha sigut baixat a la cripta de la capella de Sant Jordi, on ha tingut lloc el soterrament, amb un tercer servei religiós, aquesta vegada només per a la família, que ha posat fi a més de deu dies d'homenatges ininterromputs a la seua figura. Un dels moments més emotius de la cerimònia ha sigut l'actuació del gaiter personal d'Isabel II, Paul Burns, que la despertava cada matí.

Finalment, cap a les 19:30, hora local, la reina ha sigut soterrada al costat de les restes del seu espòs a la cripta de la capella.

També et pot interessar

stats