Els forners francesos pressionen el govern de Macron davant la pujada del rebut de llum
L'executiu francés pren mesures i amenaça les companyies energètiques
Després de les protestes protagonitzades pels forners francesos arran de l'augment de la factura energètica, el govern francés ha decidit prendre mesures i pressionar les companyies energètiques davant la urgència de reformar el mercat elèctric europeu.
Entre les solucions proposades, s'ha anunciat que els forners en dificultats podran ajornar els pagaments d'impostos i de les cotitzacions socials, sumant-se a les ajudes públiques que s'han prolongat per a fer costat a les xicotetes i mitjanes empreses (pimes) a moderar l'escalada del cost de l'energia.
Els titulars d'Economia i Finances, Bruno Le Maire, i de Comerç i Pimes, Olivia Grégoire, han explicat en una roda de premsa conjunta que escriuran aquesta setmana als 33.000 forners del país per a precisar-los de forma detallada els dispositius dels quals es poden beneficiar.
Mesures que s'ajusten a cada cas
Tant Le Maire com Grégoire i la ministra de la Transició Energètica, Agnès Pannier-Runacher, han rebut aquesta vesprada als dirigents dels proveïdors d'energia, perquè l'executiu considera que alguns no estan respectant els compromisos que van assumir en la "carta" de bones pràctiques que van signar a començament d'octubre. Amb aquesta "carta" es tractava d'advertir amb antelació a les empreses clients abans de la renovació dels contractes d'aprovisionament, que acostumen a implicar fortes pujades de tarifes.
El ministre d'Economia ha indicat, al final de la reunió, que les companyies energètiques han acceptat que els forners puguen trencar el contracte de proveïment energètic quan hi haja un augment de preus "de manera prohibitiva" que "amenace la supervivència" del negoci. Aquesta mesura "excepcional" implicarà un tractament "cas per cas" amb la possibilitat d'una renegociació de les clàusules del contracte i amb una garantia de l'Estat, que ha de rebre el vistiplau de la Comissió Europea.
Objectiu: Desvincular la llum del gas
Un altre dels fronts oberts per al govern d'Emmanuel Macron és el de desvincular els preus de l'electricitat del gas, impossible actualment dins del mercat europeu, llevat que París aconseguisca tirar-ho avant de manera ràpida, enfrontant-se a l'oposició de països com Alemanya o els Països Baixos.
Un front que ha sigut aprofitat per Jordan Bardella, el president de l'Agrupació Nacional, el partit de Marie Le Pen, tradicionalment euroescèptic. En una "Carta als forners de França" publicada aquest dimarts, Bardella ha recordat que des de fa més d'un any el seu partit proposa abandonar les regles europees que fixen el preu de l'electricitat perquè "ha conduït directament a l'encariment insuportable de les factures d'energia".
Per al líder ultradretà, és possible abandonar aquest mecanisme sense haver de prescindir dels intercanvis d'electricitat amb altres països, i la prova és que "Portugal i Espanya ho han fet", en al·lusió al mecanisme de l'anomenada "excepció ibèrica".
La resposta de Le Maire a Bardella és que eixir del mercat europeu "seria una bogeria", ja que en les últimes setmanes França ha hagut d'importar de manera massiva energia de països com ara Alemanya o Espanya a causa de l'aturada de molts dels reactors nuclears francesos. "La solidaritat europea funciona en tot moment", ha insistit el ministre.