Explosió de covid a Corea del Nord: dos milions de contagis en menys d'un mes

La xifra de casos sospitosos supera el 10% de la població en un dels pocs països del món que no està vacunat

Un cartell avisa d'un carrer tancat a Pyongyang mentre creix la por a la covid-19
Un cartell avisa d'un carrer tancat a Pyongyang mentre creix la por a la covid-19 / Kyodo (Reuters)

La covid-19 està posant Corea del Nord a la vora del desastre. Des que a final d'abril el coronavirus va començar a circular pel país, dos anys després que esclatara la pandèmia mundial, les autoritats han registrat més de dos milions de casos sospitosos amb febres potencialment vinculades a la malaltia. Això suposa que vora el 10% de la població (d'un total de quasi 26 milions d'habitants) podria haver-se infectat en un mes, en un país totalment hermètic i l'únic del món, junt amb Eritrea, que no ha posat en marxa cap pla de vacunació. 

Aquest divendres s'han reportat uns 263.370 nous casos de pacients amb febres, segons detalla l'agència estatal KCNA. En total, 2,24 milions de persones han contret aquests símptomes aquest mes, 1,48 milions s'han recuperat i unes 754.810 estan ara mateix en tractament. L'agència informa que dues persones han mort possiblement per la covid, cosa que fa que el total de persones mortes ja arribe a 65 des que el règim liderat per Kim Jong-un va confirmar el primer positiu la setmana passada.

Les xifres apunten cap a una transmissió molt ràpida de la covid-19 en un país en el qual la mobilitat geogràfica està molt reduïda per les limitacions que imposa el govern i la falta d'infraestructura. Indiquen, també, una mortalitat excessivament baixa si es comparen amb altres països que han patit l'embat de la variant òmicron.

El Servei Nacional d'Intel·ligència sud-coreà (NIS) considera que moltes de les "febres" reportades es deuen a la pallola o a les febres tifoidals i que les autoritats nord-coreanes les comptabilitzen també per a tranquil·litzar la població i transmetre la idea que s'està fent un seguiment de tot cas potencial. L'entitat també estima que el pic de l'actual onada a Corea del Nord podria arribar entre final de maig i principi de juny.

El règim de Kim Jong-un sembla estar limitant al màxim la circulació de persones en exteriors, encara que imatges per satèl·lit preses des de les fronteres i informacions de mitjans nord-coreans indiquen que l'activitat agrícola, en la construcció i les fàbriques es manté.

Amb tot i això, la situació preocupa pel potencial contagiós que ha demostrat tindre la subvariant òmicron detectada (BA.2) i pel fet que el país, que té escassa capacitat de cribratge, ha rebutjat la donació de quasi cinc milions de dosis de vacunes i no sembla disposat a acceptar noves ofertes en aquest sentit.

La majoria de les veus expertes consideren que Pyongyang, que ha refusat també oferiments d'ajuda humanitària de Seül i Washington, està començant a obtindre subministraments de la Xina i possiblement accepte enviaments d'organitzacions internacionals, encara que no sembla que de moment estiga interessat a rebre vacunes. Acceptar-les implicaria obrir les fronteres —que el país ha tancat i barrat des de 2020— a personal forà per a assessorar un pla d'inoculació a escala nacional.

També et pot interessar

stats