Corea del Nord anuncia el primer contagi de coronavirus dos anys després que esclatara la pandèmia

El país roman tancat i barrat des del 2020 i és l'únic del món, junt amb Eritrea, que no ha reportat una sola vacunació a l'OMS

El líder nord-coreà, Kim Jong-un, presideix una reunió del Partit dels Treballadors sobre la resposta al brot detectat de covid-19
El líder nord-coreà, Kim Jong-un, presideix una reunió del Partit dels Treballadors sobre la resposta al brot detectat de covid-19 / KCNA (Reuters)

Corea del Nord ha declarat l'estat d'"emergència màxima" després de reportar aquest dijous el primer contagi de coronavirus, més de dos anys després que esclatara la pandèmia. Es correspon, segons arrepleguen mitjans locals, d'un cas de la variant òmicron. Durant tot aquest temps de crisi sanitària mundial, l'hermètic país asiàtic no ha mamprés cap pla de vacunació ni ha reportat una sola inoculació a l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Les autoritats locals han detectat que les mostres de persones testades a Pyongyang diumenge passat concorden amb la variant òmicron, informa l'agència de notícies estatal KCNA. En tots els casos presentaven febra.

El règim de Kim Jong-un, que fins ara no havia confirmat un sol positiu de covid-19, ha fet oficialment l'anunci després que diversos mitjans estrangers afirmaren, citant fonts locals, que dilluns passat s'havia decretat un confinament en la capital nord-coreana.

KCNA detalla que el politburó del Partit dels Treballadors nord-coreà ha celebrat aquest dijous una reunió presidida pel líder en què s'ha abordat "el desafiament de gestionar la crisi sanitària". El mateix Kim Jong-un ha adoptat una resolució per a implementar l'"emergència màxima" al país, que roman tancat i barrat des de 2020 per a tractar d'evitar l'entrada del virus.

"El Politburó ha criticat el descuit, la laxitud, irresponsabilitat i incompetència dels responsables del sistema de quarantena, que no han sabut respondre amb encert al creixent volum de contagis de mutacions del virus en l'àmbit mundial, en zones limítrofes al nostre país inclusivament", recull KCNA.

Corea del Nord ha mantingut un pla molt estricte que es basa a impedir que ningú entre al país des de l'exterior, reforçar les tanques frontereres, disparar qualsevol persona que s'acoste a la divisòria o desinfectar a consciència les importacions que obté de la Xina. El règim es negà a acceptar dos enviaments de vacunes fabricats per AstraZeneca i Sinovac dins del programa Covax i és, juntament amb Eritrea, l'únic país del món que no ha reportat una sola inoculació a l'OMS.

La falta d'immunització i els estrictes controls que activa el règim en casos d'emergència sanitària preocupen en gran manera les organitzacions humanitàries pels efectes tant en l'àmbit sanitari com alimentari que aquestes estratègies puguen tindre sobre la població nord-coreana.

També et pot interessar

stats