L'OMS duplica la xifra oficial de morts al món per covid i la situa en quinze milions en dos anys

Segons l’organisme, els confinaments van evitar moltes defuncions, ja que es va reduir el risc d'accidents de trànsit i ocupacionals

Un pacient de Covid intubat en la UCI d'un hospital de Bucarest, a Romania
Un pacient de covid intubat a l'UCI d'un hospital de Bucarest, a Romania / À Punt NTC

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha donat a conéixer aquest dijous la xifra total de morts causades per la pandèmia de covid a tot el món: 14,9 milions de defuncions directes i indirectes comptabilitzades de l'1 de gener de 2020 al 31 de desembre de 2021, el doble del que inicialment s'havia calculat.

Aquesta xifra inclou els 6,24 milions de decessos notificats oficialment a l'OMS pels 194 països membres. La resta correspon a morts causades per la covid, però que no es van reportar com a tals, així com aquelles causades per altres malalties que no es van poder atendre a causa de la sobrecàrrega que van patir els sistemes sanitaris en l'etapa aguda de la pandèmia.

L'organització ha anomenat aquest càlcul "mort en excés"; és a dir, la diferència entre les morts que es van registrar en el període de dos anys i les que podrien haver-se esperat si no haguera ocorregut la pandèmia.

En aquest resultat també han influït els confinaments, que van evitar moltes defuncions pel fet que van reduir el risc d'accidents de trànsit i ocupacionals. "Aquestes dades no sols apunten l'impacte de la pandèmia, sinó la necessitat que tots els països invertisquen en sistemes sanitaris més forts, capaços de mantindre els serveis sanitaris en temps de crisi i amb sistemes d'informació sanitària forts", ha declarat el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

També et pot interessar

stats