Experts en grip aviària fan una crida a la tranquil·litat, però adverteixen que cal estar alerta

Cambodja ha confirmat la primera víctima per grip aviària des que la malaltia s'ha expandit en els últims mesos per tot el món: una xiqueta d'onze anys

Experts en grip aviària fan una crida a la tranquil·litat, però adverteixen que cal estar alerta / À Punt NTC

El govern de Cambodja ha confirmat la primera víctima per grip aviària des que la malaltia s'ha expandit en els últims mesos per tot el món: una xiqueta d'onze anys. En tot cas, de moment, les veus expertes asseguren que no hi ha motius per a alarmar-se perquè no hi ha transmissió entre humans, però adverteixen que cal estar alerta davant d'una possible mutació. 

La grip aviària és una malaltia que els animals poden transmetre als humans, encara que no és molt habitual, igual com tampoc ho és el fet que els produïsca la mort, explica Óscar Zurriaga, president de la Societat Espanyola d’Epidemiologia. 

En els últims mesos els casos en animals s'han multiplicat per tot el món, però les veus expertes fan una crida a la tranquil·litat, perquè fins ara no han reportat casos de transmissió entre humans, assenyala Ildefonso Hernández, catedràtic de Salut Pública de la Universitat Miguel Hernández. 

Tot i això, recorden que és un virus, i no es pot abaixar la guàrdia, per la possibilitat que mute i tinga la capacitat de transmetre’s entre humans, coincideixen ambdós experts. Per això, cal estar alerta i vigilar de prop l’evolució del virus. 

El que sí que preocupa és la sanitat animal, ja que a Europa ja han sacrificat més de cinquanta milions d'aus de corral. Hernández adverteix que cal prestar atenció en la protecció dels treballadors i treballadores de granges avícoles, mentre que Zurriaga assenyala que, en altres països, cal incrementar les mesures de seguretat i controlar més en contacte amb els animals. 

Quant a una possible vacuna, els experts recorden que no es pot plantejar fins que no es done el primer cas de contagi entre humans.

També et pot interessar

stats