Evacuats més de 300 civils de Mariúpol en una altra operació de l'ONU i la Creu Roja

Rússia anuncia que a partir d'aquest dijous i durant tres dies cessarà les hostilitats per a facilitar un corredor humanitari per a evacuar civils

Militars d'Ucraïna al nord de la regió de Zhytomyr
Militars d'Ucraïna al nord de la regió de Jitomir / Viacheslav Ratynskyi (Reuters)

Més de 300 civils han arribat a la ciutat ucraïnesa de Zaporíjia després de ser evacuats de l'assetjada ciutat portuària de Mariúpol i els seus voltants en una nova operació coordinada per l'ONU i el Comité Internacional de la Creu Roja.

Aquestes evacuacions se sumen a la de més d'un centenar de persones que es va dur a terme dimarts, en la seua majoria civils que s'havien refugiat a l'acereria d'Azovstal, l'últim reducte de la resistència ucraïnesa a Mariúpol.

Azovstal ha sigut escenari de nous atacs russos, però Moscou ha anunciat que a partir d'aquest dijous, i durant tres dies, cessarà les hostilitats per a facilitar un corredor humanitari pel qual es puguen evacuar civils.

El Regne Unit ofereix suport a Finlàndia i Suècia en cas d'atac rus

El ministre de Defensa del Regne Unit, Ben Wallace, ha oferit el suport del seu país a Finlàndia i Suècia en cas que Rússia llance un atac en l'eventual procés d'adhesió de totes dues nacions nòrdiques a l'OTAN, fins i tot encara que no hi haja un pacte d'assistència militar.

"És inconcebible que el Regne Unit no acudira en suport de Finlàndia o Suècia si alguna vegada foren atacats, encara sense un acord formal", ha dit Wallace en roda de premsa al costat del seu homòleg finlandés, Antti Kaikkonen, a la localitat finlandesa de Niinisalo.

No obstant això, Wallace no ha especificat a quina mena d'ajuda es refereix i s'ha limitat a dir que "el Regne Unit farà el que haja de fer per a fer costat a Finlàndia".

Txèquia vol una transició de fins tres anys per a renunciar al petroli rus

D'altra banda, Txèquia vol un període de transició major, de dos o tres anys, per a renunciar al petroli rus, segons l'embargament previst en les noves propostes de sancions de la Unió Europea.

El govern txec considera que el nou paquet de sancions econòmiques i financeres de la UE contra Rússia, que inclou la renúncia gradual al cru rus en un termini de sis mesos, ha de tindre també un mecanisme de distribució comunitari.

Del total de petroli que importa Txèquia, el 50% procedeix de Rússia, mentre que la dependència de gas natural és del 100%.

També et pot interessar

stats