Ucraïna alerta que Rússia ha iniciat l’assalt a la fàbrica Azovstal, amb civils a l’interior

Els primers evacuats han arribat a Zaporíjia, però les autoritats ucraïneses assenyalen que encara queden milers de persones

Fum eixint de la fàbrica Azovstal
Fum eixint de la fàbrica Azovstal / Alexander Ermochenko / Reuters

Les tropes russes han començat l'assalt final a l'acereria Azovstal de Mariúpol, ha informat aquest dimarts tant el Regiment Azov, que defensa la instal·lació siderúrgica, com fonts de la policia ucraïnesa.

"Durant tota la nit ens van bombardejar des de l'aire, van morir dos civils, dones, i ara s'està produint l'assalt a Azovstal", ha afirmat el subcomandant del Regiment Azov, Sviatoslav Palamar, Kalina, al diari Ukrainska Pravda.

El cap de la policia de patrulla a Mariúpol, Mijailo Vershinin, ha assegurat que quan els autobusos van eixir amb els evacuats, els russos "van començar a atacar dia i nit, ara han iniciat l'assalt a la planta per diversos llocs. Mantenim la defensa i combatem".

Al mateix temps, el Ministeri de Defensa rus ha acusat el Regiment Azov i les forces armades ucraïneses atrinxerades en la planta d'aprofitar la treva per a l'evacuació de civils per a eixir dels soterranis i ocupar posicions de combat.

"En aquests moments unitats de l'exèrcit rus i de la república popular de Donetsk amb el suport de l'aviació i l'artilleria comencen a destruir posicions de tir", ha dit Vadim Astáfiev, portaveu de Defensa, citat per l'agència oficial russa RIA Nóvosti.

Imatge per satèl·lit d'Azovstal
Imatge per satèl·lit d'Azovstal / EFE

Els primers civils arriben a Zaporíjia

Els primers civils evacuats de l'acereria han arribat a Zaporíjia, ciutat a una mica més de 200 quilòmetres, que ja està preparada per a rebre i atendre aquests refugiats que han passat quasi dos mesos amagats sota els bombardejos.

Els autobusos han arribat escortats per Nacions Unides i Creu Roja amb dones, xiquets i ancians en el seu interior, en una de les operacions més delicades de la guerra: l'eixida ha sigut dificultosa i el viatge més llarg del que es preveia. L'ONU ha confirmat que només 101 persones han pogut ser evacuades.

La viceprimera ministra d'Ucraïna, Irina Veresxuk, ha anunciat l'èxit de la "primera part" de l'operació. En una declaració als periodistes en el centre de recepció de refugiats de Zaporíjia ha denunciat, no obstant això, que no es va poder completar el desallotjament de la fàbrica d'acer davant el bombardeig dels russos.

"Encara queden milers de persones esperant una evacuació", ha dit, remarcant que no tenen aigua ni llum ni connexió a internet. "Estan esperant un corredor humanitari" i "ens agradaria rescatar a qualsevol que vulga eixir de Mariúpol, que vulga ser lliure i vindre ací", ha dit la viceprimera ministra.

Els primers evacuats arriben a Zaporíjia
Els primers evacuats arriben a Zaporíjia / Miguel Gutiérrez / EFE

També et pot interessar