Europa presenta el pressupost per al període 2021-2027 al marge del Regne Unit
L'executiu comunitari calcula que l'exida de la Gran Bretanya de la UE provocarà un forat econòmic d'uns 15.000 milions d'euros a l'any.
L'executiu comunitari calcula que l'exida de la Gran Bretanya de la Unió Europea provocarà un forat econòmic d'uns 15.000 milions d'euros a l'any. Solucionar aquesta desfeta és un dels principals objectius que s'ha marcat la Comissió Europea, que donarà a conéixer la seua proposta de pressupost a llarg termini, després del Brexit, per al període 2021-2027. A més de tapar el forat milionari que deixarà l'eixida del Regne Unit, la Comissió Europea necessita introduir les condicions que possibiliten la recepció de fons econòmics. En aquest sentit, es necessitaran 10.000 mil milions d'euros addicionals, per exercici, per a finançar les noves accions en els àmbits de la immigració, la seguretat o la defensa.
Pujades i baixades
Així, i segons el comissari europeu de Pressupost, Günter Oettinger, les contribucions de cada país de la Unió Europea hauran de passar de l'1,03% de la renda bruta anual a l'1,2%.
Al contrari, faran falta més retallades, entre el 5% i el 10%, en partides com ara les destinades a l'agricultura o als fons de cohesió, dos dels pilars tradicionals de la política comunitària, que hui copen el 70% del pressupost europeu. Pel que fa a l'agricultura, la CE vol revisar els pagaments directes de la Politica Agrària Comuna (PAC) per tal de fer-los més efectius, ja que només un 20% beneficien els llauradors.
A més, l'executiu europeu plantejarà per primera vegada introduir un mecanisme que interrelacione la recepció de fons comunitaris amb el respecte de cada nació a l'estat de dret, fent una atenció especial a la recepció d'immigrants. Els principals països perjudicats per la mesura serien Polònia i Hongria, que es neguen a aplicar l'acord comunitari de repartiment de refugiats.
La Comissió Europea preveu mantindre la dotació econòmica que destina a l'intercanvi Erasmus. Per a la recerca de nous recursos propis, Brussel·les contempla introduir nous impostos mediambientals, contribucions sobre l'IVA o implantar rèdits que s'obtindrien amb les emissions del Banc Central Europeu.
Comença la negociació
Comença lanegociació
La proposta que hui presentarà la Comissió Europea per al període 2021-2027 serà el punt de partida per a la negociació entre els estats de la Unio Europea, sense la Gran Bretanya. L'última negociació va durar dos anys, però en aquesta ocasió, tant la Comissió Europea com l'Eurocambra han demanat que l'acord siga com més ràpid millor. Siga com siga, els països membres ja han advertit que l'acord no arribarà abans de les eleccions europees de maig del 2019.
Onze països, entre ells Espanya, Alemanya i França, han mostrat la voluntat d'aportar més diners al pressupost europeu. Uns altres quatre es neguen, entre ells Holanda i Dinamarca.