Estudiants afganeses protesten per ser excloses dels exàmens d'admissió a la universitat a l'Afganistan

Els talibans van assegurar que la suspensió seria temporal i les estudiants continuaven preparant-se per a les proves, convocades només per a homes

Mestres afganeses durant una protesta prop de l'entrada del Ministeri d'Educació per alçar la veu pels seus drets
Mestres afganeses durant una protesta prop de l'entrada del Ministeri d'Educació alcen la veu pels seus drets / Stringer (Efe)

Estudiants afganeses han fet aquest dijous una protesta a Kabul contra la decisió dels talibans de vetar les dones en els exàmens d'ingrés a l'educació superior, on només han permés que es presentaren homes. El nou veto a les afganeses va ser anunciat dimarts passat per l'Autoritat Nacional d'Examen (NEXA), després de rebre una missiva del Ministeri d'Educació Superior que ordenava que només els homes podien participar en l'examen d'ingrés. Es deixa a un costat les dones per primera vegada des que van prendre el poder l'agost de 2021.

D'ençà que els talibans van assumir el control de l'Afganistan, les dones han estat vetades de l'educació secundària i universitària, de treballar en les ONG o en salons de bellesa. Els fonamentalistes van prohibir l'educació universitària de dones el desembre passat amb la promesa de permetre'ls tornar una vegada aconseguiren adaptar els continguts i els centres a la llei islàmica o xaria. Les joves continuaven preparant-se per als exàmens d'admissió que permeten triar universitats, ja que els talibans van assegurar que la suspensió seria temporal.

“Amb aquesta decisió, els talibans pretenen esborrar per complet les dones afganeses de la societat”, assenyala l'activista afganesa Mina Rafiq, present en la protesta. Rafiq ha afirmat que les dones “encara teníem esperança, però la recent decisió dels talibans de prohibir a les estudiants que es presentaren a l'examen de Kankor (d'accés a la universitat) significa que tancaran per complet les portes de l'educació per a dones i xiquetes a l'Afganistan”. "Les dones afganeses lluitaran fins a l'últim alé de les seues vides”, ha assegurat una altra estudiant de secundària.

A més, les autoritats han dictat restriccions per a eixir al carrer com portar el rostre cobert, la segregació per sexes o anar acompanyades en viatges llargs d'un membre familiar masculí.

La realitat que viuen les afganeses s'assembla cada vegada més a l'època del primer règim, entre 1996 i 2001, quan sobre la base d'una interpretació rígida de l'islam i el seu estricte codi social, conegut com a paixtuwali, van prohibir l'assistència femenina a les escoles i van recloure les dones a casa.

També et pot interessar

stats