Espanya, Irlanda, Malta i Eslovènia es mostren disposats a reconéixer l'estat palestí

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha recordat que el reconeixement de Palestina és una decisió individual de cada estat membre

Els líders europeus, reunits a Brussel·les aquest divendres
Els líders europeus, reunits a Brussel·les aquest divendres / Yves Herman / Reuters

Espanya, Irlanda, Malta i Eslovènia han mostrat aquest divendres la seua predisposició a reconéixer l'estat palestí; això sí, quan fer-ho "puga suposar una contribució positiva i les circumstàncies siguen les correctes", segons han matisat en un comunicat. "Estem d'acord que l'única manera d'aconseguir una pau duradora i estabilitat a la regió és a través de la implementació d'una solució de dos estats, amb els estats israelià i palestí vivint un al costat de l'altre en pau i seguretat", recalquen al text.

Els primers ministres d'aquests quatre països s'han reunit, en una trobada al marge de la cimera de caps d'estat i de govern de la Unió Europea (UE) d'aquest divendres a Brussel·les, per a debatre sobre la seua "disposició a reconéixer Palestina".

Huit països de la UE més ja reconeixen l'estat palestí: Bulgària, Xipre, Eslovàquia, Hongria, Polònia, República Txeca i Romania ho fan des de 1988 (la gran majoria perquè pertanyien al bloc soviètic), mentre que Suècia ho va fer el 2014. Tretze més tenen una oficina diplomàtica a Jerusalem Est o a Ramal·lah, entre els quals s'inclou Espanya.

En la primera jornada de cimera europea, aquest dijous, els líders arribaren a un acord per primera vegada per a demanar una "pausa humanitària immediata" en la guerra a Gaza, "que conduïsca a un alto el foc sostenible, a l'alliberament incondicional de tots els ostatges i la provisió d'assistència humanitària". El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha acollit positivament aquesta conclusió i ha insistit en la "necessitat urgent" de l'alliberament sense condicions dels ostatges i un augment "ràpid, gran i sostingut" de l'ajuda humanitària que arriba a la Franja de Gaza. De fet, Sánchez ha avançat la intenció de plantejar en aquesta legislatura al Congrés espanyol el reconeixement a l'estat palestí.

El reconeixement de Palestina, una decisió de cada estat membre

Mentrestant, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha recalcat que el reconeixement de Palestina és una decisió que ha de prendre cada estat membre de manera individual i ha considerat que el debat sobre la solució de dos estats s'obrirà en les pròximes setmanes i mesos "per a bona part de la comunitat internacional, no només la UE".

"Tinc la impressió que és bo que hi haja un procés que puga potenciar fer passos i donar suport als esforços per a reprendre les converses de pau", ha dit Michel.

També et pot interessar

stats