Espanya accelera la vacunació i ja té un dels percentatges més alts de població immunitzada a Europa
El 2,36% ha rebut les dues dosis, una xifra superior a la mitjana de la UE i als registres d'Itàlia, França o Alemanya.
Després de vora mes i mig en marxa, la campanya de vacunació contra la Covid-19 agafa ritme a Espanya, on ja hi ha més d',1,11 milions de persones que han rebut les dues dosis necessàries per a completar el procediment d'immunització (més de 96.000 corresponen a la Comunitat Valenciana), d'acord amb les últimes dades proporcionades pel Ministeri de Sanitat. La xifra representa que un 2,36% de la població està immunitzada contra el coronavirus, un dels percentatges més alts de tot Europa. Espanya, a més, lidera àmpliament el rànquing si es compara amb els grans països més occidentals del continent, com ara França, Itàlia, Alemanya i el Regne Unit.
La Comissió Europea, que havia fet una gran aposta en la vacuna per a véncer definitivament la pandèmia de coronavirus, ha hagut d’assumir la dura realitat que suposen l’amenaça de les variants i les mutacions del Sars-CoV-2 i els entrebancs en la producció i lliurament dels preparats per part de les farmacèutiques. Les dosis arriben a un ritme prou menor del que esperava l'executiu comunitari i això l'ha obligat a accelerar la compra de vacunes, amb noves dosis contractades amb Pfizer i Moderna, i a rebaixar les expectatives en la campanya d'immunització. Ara ha fixat el 21 de setembre com a data màxima per a tindre vacunada el 70% de la població adulta de la Unió Europea, quan la previsió inicial era assolir aquest percentatge a l’estiu del 2021.
Quan falten més de set mesos per a arribar al termini, sembla una fita difícil d'aconseguir, ja que cap país del bloc comunitari arriba al 5% de població immunitzada en l'actualitat, segons els registres del portal Our World in Data. Malta encapçala la llista, amb un 3,87% de persones que han rebut les dues dosis necessàries. L'acceleració de la campanya espanyola els últims dies ha permés situar el nostre país en les posicions capdavanteres amb el 2,36% de la població totalment vacunada. A més del país insular, només l'avancen Dinamarca (2,96%), Sèrbia (2,67%) i Romania (2,5%), i aconsegueix un avantatge de quasi 0,7 punts respecte de la mitjana de la Unió Europea (1,68%).
Així ha evolucionat el rànquing de vacunació dels principals països europeus. Font: Our World in Data / Marta Pascual
És cridaner el cas del Regne Unit que, tot i haver inoculat la primera dosi a més de 15 milions de persones, només té el 0,8% de la població amb el cicle de vacunació finalitzat i immunitzada per tant contra la Covid-19. A diferència d’aquest país, Espanya ha administrat vora 2,6 milions de dosis, però quasi el triplica en població completament protegida contra el virus. També supera altres països destacats com ara Itàlia (2,13%), Alemanya (1,76%), Portugal (1,81%), Polònia (1,74%) o França (1,06%).
La probable arribada d'una nova vacuna a la fi de març, la quarta que es distribuirà entre els països comunitaris, obri una porta d'esperança per a la vacunació. Es tracta del fàrmac desenvolupat per Janssen, filial belga de la farmacèutica nord-americana Johnson & Johnson, per al qual ja s’ha demanat l’autorització a l'Agència Europea del Medicament per a poder comercialitzar-lo a la UE. Aquesta vacuna pot ser tot un revulsiu i contribuirà a accelerar en gran mesura la campanya d'immunització ja que, a diferència dels preparats desenvolupats per Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca, només cal una dosi per a completar la protecció contra el coronavirus i no dues.