Emojis, hashtags i tiktoks: com comunica Israel la seua versió del conflicte amb Palestina
L'estat d'Israel té perfils oficials en Twitter, Instagram i TikTok que, a través del Ministeri d'Afers Estrangers, pretenen explicar a la resta del món la seua perspectiva del que passa al Pròxim Orient
El món observa l'escalada bèl·lica entre Israel i Palestina després de dues setmanes d'enfrontaments sense pespectiva d'una treva pròxima en el temps. Les discussions sobre el conflicte s'escampen als parlaments dels cinc continents, en els organismes supranacionals i, per descomptat, també enfronten els usuaris de les xarxes socials. L'estat d'Israel n'és conscient i ha intensificat la presència en les xarxes més populars per tal de donar la seua perspectiva dels fets. A través de Twitter, Instagram i TikTok difonen el seu missatge en anglés adaptant-se a les característiques de cada xarxa.
El passat dilluns 17, el compte oficial d'Israel obria un fil en Twitter on només publicava una tirallonga d'emojis en forma de coet, un rere l'altre ocupant un total de 12 tuits. Immediatament es va fer viral amb milers de retuits i el compte publicava per a tancar: "Simplement per donar-vos una perspectiva, aquests són la quantitat total de coets disparats a la població civil israeliana. Cadascun d'aquests coets pretenia matar".
Les reaccions en contra no van tardar a sorgir i hores després el compte de l'estat d'Israel va contestar: "No us equivoqueu. Cada coet té una adreça. Què faríeu si aquesta adreça fora la vostra?".
Amb l'etiqueta #IsraelUnderAttack (#IsraelBaixAtac), el compte gestionat pel Ministeri d'Afers Estrangers d'Israel comparteix imatges, vídeos i històries personals del bàndol israelià. Des del dia 12 de maig, coincidint amb la intensificació de l'hostilitat a la zona, mantenen fixat en primera posició un tuit que argumenta: "Hem estat ací durant 3.000 anys i estem ací per a quedar-nos. Els terroristes que intenten submergir la regió en la violència i la foscor mai prevaldran".
Les xarxes més juvenils
A més de Twitter, caracteritzat per estar relacionada amb l'actualitat més immediata, Israel també ha decidit utilitzar xarxes més visuals i juvenils com són Instagram i TikTok. Mitjançant imatges i vídeos insisteixen en la mateixa idea de l'atac contra Israel i expliquen que pretenen contrastar la desinformació que denuncien. Aquestes publicacions tampoc no queden exemptes de nombroses crítiques d'usuaris que recriminen els arguments israelians davant de la situació del bàndol palestí.