Egipte filtra avanços per a la treva hores després del replegament militar israelià del sud de la Franja
Netanyahu torna a advertir que no hi haurà alto el foc sense l'alliberament de tots els ostatges de Hamàs
El canal egipci Al Qahera News anticipa "avanços" en l'acord de treva a la Franja de Gaza, pel "consens" entre "molts punts controvertits" de la negociació entre les parts, els EUA i Israel, d'una banda, i Qatar i Egipte de l'altra, mediadors de Hamàs. Cita la televisió una font d'alt rang, pròxima a la intel·ligència egípcia, segons la qual les delegacions estatunidenca i israeliana "es retiraran" a deliberar els avanços i reprendran les consultes en les pròximes 48 hores. Al seu retorn acordaran "els termes de l'acord final" a partir dels "eixos bàsics" ara pactats.
Les novetats sobre l'esperada treva, un estira-i-amolla de mesos que no acaba de quallar, coincideixen amb l'anunci de la retirada de les tropes d'Israel de Khan Yunis, la principal ciutat del sud de la Franja, després de donar per desmantellada l'estructura de Hamàs a l'urbs, després de quatre mesos. Tel-Aviv ha advertit que el replegament no significa ni el final de les hostilitats ni eliminar l'amenaça d'una operació terrestre sobre Rafah, la ciutat de l'extrem meridional on es concentren vora un milió i mig de persones desplaçades per l'ofensiva militar israeliana.
Els ostatges, factor clau en l'equació de l'alto el foc
"Vull deixar clar a la comunitat internacional que no hi haurà un alto el foc fins que no tornen els ostatges", ha advertit una vegada més el primer ministre Benjamin Netanyahu. La pressió interna sobre el govern israelià s'ha disparat aquesta setmana. Milers de persones es concentraren diumenge davant del parlament, la Knesset, per a exigir el retorn de les 133 persones segrestades per Hamàs, 129 captives en la massacre del set d'octubre i quatre més abans d'aquesta. Israel creu que una trentena han mort; setanta, segons el grup islamista.
La concentració es produeix pocs dies després que més de 100.000 israelians demanaren a Jerusalem eleccions anticipades, en una protesta de quatre dies que, per primera vegada, va conjuminar forces de familiars dels segrestats, activistes i crítics amb el govern del primer ministre Benjamin Netanyahu.
La tensió política i les negociacions diplomàtiques operen en paral·lel a una ofensiva militar de què s'ha complit sis mesos. Més de 33.000 palestins han mort, prop de la meitat xiquets, i 76.000 han resultat ferits en l'operació de represàlia contra l'acció de Hamàs, que ha castigat el conjunt de la població civil de la Franja de Gaza. El dolor per les morts, el xoc per l'amenaça constant de bombardejos i la destrucció total de les infraestructures i edificacions de bona part del territori s'acompanyen d'una crisi humanitària i alimentària sense precedents, que ha provocat desenes de morts per desnutrició. Arran del replegament temporal israelià, Egipte ha anunciat que augmentarà a 300 camions diaris l'ajuda que entrarà pel pas de Rafah. Aliments, medicines i subministraments d'emergència que, malgrat continuar sent insuficients, donaran un respir a una població desesperada.