Dinamarca declara l'emergència energètica per fuites en els gasoductes russos Nord Stream 1 i 2

Els dos gasoductes estan fora de servei. El Nord Stream 1 fa setmanes que està parat i l'altre mai ha estat en funcionament. L'operadora no pot dir quan es restauraran i es sospita d'un possible sabotatge

Instal·lació del gasoducte Nord Stream 2 de la Mar Bàltica en Lubmin, Alemanya, en una imatge d'arxiu
Instal·lació del gasoducte Nord Stream 2 de la mar Bàltica a Lubmin, Alemanya, en una imatge d'arxiu / Fabrizio Bensch (Reuters)

La Direcció General d'Energia de Dinamarca ha declarat aquest dimarts l'emergència en els sectors elèctric i gasístic després de detectar-se en les últimes hores tres fuites en els gasoductes russos Nord Stream 1 i 2.

"El trencament de les canonades ocorre rares vegades, per això veiem motius per a augmentar el nivell d'emergència. Volem assegurar la vigilància minuciosa de la infraestructura, crítica per a reforçar la seguretat de subministrament", consta en un comunicat.

L'operadora dels gasoductes ha qualificat de "sense precedents" els danys que han patit simultàniament tres fils de les dues infraestructures, que han provocat fuites en aigües daneses en la mar Bàltica, i ha dit que és "impossible" preveure quan es restauraran.

"Encara no és possible estimar el moment de la restauració de la infraestructura de transport de gas", ha dit Nord Stream AG, amb seu a Suïssa.

Sospiten d'un possible sabotatge

Informacions procedents de cercles de seguretat a Alemanya sostenen que molts indicis apunten al fet que els gasoductes Nord Stream 1 i 2 han sigut danyats deliberadament en un acte de sabotatge, assegura el diari Tagesspiegel.

Segons la publicació, la seqüència cronològica dels defectes detectats en els gasoductes és el principal motiu d'aquesta suposició. "La nostra imaginació ja no pot concebre un escenari que no siga un atac dirigit", cita el periòdic una font anònima de cercles del govern i de les autoritats federals.

L'expert en política exterior dels Verds, Jürgen Trittin, dona per fet que la sobtada fuita de gas detectada en el gasoducte Nord Stream 2 no és casual.

Segons Tagesspiegel, s'especula sobre dues possibilitats de l'autoria dels suposats atacs contra els dos gasoductes. D'una banda, podria ser obra de forces ucraïneses o de forces relacionades amb Ucraïna o bé podria tractar-se d'una operació de bandera falsa per part de Rússia per a generar més incertesa i possiblement fer pujar de nou el preu del gas, assenyala la publicació.

Nivel taronja

L'anunci suposa la pujada al nivell taronja, el segon més alt en una escala de cinc, la qual cosa implica que es comunicaran "mesures concretes" que les empreses dels sectors gasístic i elèctric han d'implementar "per a augmentar la seguretat de, per exemple, plantes, edificis i instal·lacions".

Les autoritats daneses van informar inicialment d'una fuita en el Nord Stream 2 en aigües daneses en el Bàltic i, posteriorment, d'altres dues en el Nord Stream 1, una en aigües d'aquest país nòrdic i una altra en les de la veïna Suècia, prop de l'illa de Bornholm.

Gasoductes fora de servei

Els dos gasoductes estan fora de servei. El Nord Stream 1 fa setmanes que està parat després d'al·legar Rússia una fuita d'oli en l'única estació compressora russa que encara operava.

El Nord Stream 2 està acabat de construir i ple, però mai ha sigut utilitzat per a importar gas rus, en suspendre Alemanya el procés d'aprovació com a resposta al reconeixement per part de Moscou de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, a Ucraïna, el febrer passat, poc abans de la invasió.

La Marina danesa ha decretat una orde que prohibeix la navegació en un radi de cinc milles al voltant de les zones de les fuites i, per als vols, en una àrea d'un quilòmetre.

"No s'estima que puga haver-hi conseqüències per a la seguretat o la salut fora de les zones prohibides. Això també s'aplica als habitants de Bornholm i de Christiansø [illes daneses bàltiques]", ha advertit la Direcció General d'Energia. Segons aquest organisme, és "massa prompte" per a dir alguna cosa sobre les causes de les fuites.

També et pot interessar

stats