La destrucció de Gaza a vista de dron

La gravació des de l'aire dona una nova imatge del desastre a l'enclavament on el bombardejos israelians han destruït 450 edificis i han matat més de 200 persones

Gaza després dels bombardejos / Reuters

Un dron ha posat imatge a la devastació a Gaza després d'onze dies de bombardejos, que va frenar l'alto el foc del 22 de maig. Les gravacions a vista de pardal donen una nova idea de la magnitud del desastre en l'enclavament. La regió més densament poblada del planeta és hui una urbs esguitada d'enderrocs i amb desenes de palestins buscant entre les pedres alguna cosa que salvar.

La missió de les Nacions Unides a l'enclavament assegura que 450 edificis han sigut destruïts o estan seriosament danyats pels míssils israelians. Entre les estructures fetes malbé hi ha sis hospitals, nou centres sanitaris, una planta dessalinitzadora que subministrava aigua potable a 250.000 persones i la torre que albergava les delegacions d'Al Jazeera i Associated Press.

Hamàs, que governa a l'enclavament, va informar de 1.447 vivendes afectades i 205 blocs residencials destruïts.

Escarbant entre les restes, les càmeres de Reuters han gravat Mahmoud Mahdy, un dels propietaris que han perdut la casa, i que es conforma a rescatar algun record de la seua vida familiar. I també empresaris com Raed Hasan, que ha perdut la impremta en què havia invertit tres milions de dòlars.

Com altres palestins, Mahdy i Hasan van tindre la mala sort de compartir edifici amb presumptes comandaments de Hamas als quals Israel volia castigar. Aquesta política de revenja va matar deu membres d'una família en un atac nocturn sense avís previ. Només hi va sobreviure un bebé de cinc mesos.

Un total de 248 persones de Gaza, 65 d'ells xiquets, han mort i 1.700 més van resultar ferits pels bombardejos israelians, segons les autoritats sanitàries de l'enclavament. Hamas va llançar més de 3.000 coets des de l'enclavament que han matat 13 persones a Israel, dos d'ells menors, segons Tel-Aviv.

"Tornar a la normalitat implica que hem de vigilar amb molta cura per on anem", explica Matthias Schmale, un dels treballadors de l'ONU a Gaza, que adverteix que s'han trobat dispositius sense explotar mig soterrats, dos dels quals en una escola.

L'altre repte a curt termini és on reallotjar les persones que s'han quedat sense habitatge. El temor als bombardejos va fer 90.000 palestins abandonar les seues vivendes, alguns dels quals han trobat a la tornada una muntanya de deixalles on hi havia la casa.

També et pot interessar

stats