La història de Suzy, set hores atrapada sota els enderrocs a Gaza

La menor de sis anys i el seu pare són els únics supervivents del bombardeig que ha fet col·lapsar l’habitatge de la família palestina

Pare i filla palestins sobreviuen a un bombardeig
17 de maig 2021 - 14:39

Suzy Eshkuntana té sis anys i ha sobreviscut atrapada sota els enderrocs de la seua casa a Gaza. Set hores abans, una bomba israeliana va posar fi a la vida de la seua mare i els seus quatre germans. 

Rescaten amb vida una xiqueta que va quedar atrapada entre els enderrocs d'un edifici bombardejat a Gaza
Rescaten amb vida una xiqueta que va quedar atrapada entre els enderrocs d'un edifici bombardejat a Gaza / Mohammed Salem (Reuters)

Aquest diumenge Suzy despertava en un llit de l'hospital més gran de Gaza. Al seu costat, el seu pare, Riyad Eshkuntana, amb el cap embenat buscava consol agafant-li la mà. Ells dos són els únics supervivents dels set membres de la família després que un atac –que suposadament tenia el sistema de túnels de les milícies palestines com a objectiu– fera col·lapsar l’edifici on vivien. 

Riyad recorda amb tristesa com pensava que la seua família estava protegida perquè hi havia metges vivint en el mateix edifici i havia ubicat els xiquets en la que ell i la seua dona creien que era una habitació segura.

"Els últims moments abans de l'explosió, estàvem adormint els xiquets”, explica Riyad, en referència a les seues tres filles i dos fills. En aqueix moment, van sentir una primera explosió i els dos progenitors van córrer a protegir els menors: "La meua esposa va saltar i va abraçar les xiquetes per a traure-les de l'habitació. Després un segon atac aeri va colpejar l'habitació i vaig sentir que el sostre s'afonava".

Riyad Eshkuntana besa la mà de la seua filla Suzy
Riyad Eshkuntana besa la mà de la seua filla Suzy / Mohammed Salem (Reuters)

Ell va quedar atrapat entre els enderrocs mentre presenciava impotent com l’edifici col·lapsava sobre la seua família. “En els últims moments de vida de la meua esposa, vaig veure com es va llançar al pis i vaig sentir com el ciment queia sobre el seu cap” conta Riyad. 

Desenes de socorristes, policies, familiars i veïns es van reunir al voltant de les restes de la casa d'Eshkuntana en una intensa operació de recerca i rescat. Després de set hores, els treballadors van trobar Suzy sota els murs afonats, molt feble i plorant, però conscient i sense ferides greus. Van poder rescatar la menor dels enderrocs i la van traslladar ràpidament a l’hospital. 

“Em va envair tota la ira de l'univers, però quan vaig sentir que una de les meues filles estava viva vaig donar les gràcies a Déu perquè aquesta xiqueta podria tindre, almenys una mica, el somriure de les meues filles", conta Riyad.

Les dues bombes que van capgirar el destí de la família Eshkuntana formen part d’una de les onades d’atacs més letals a la Franja de Gaza, que ha continuat durant la matinada de dilluns i que ja eleva la xifra de víctimes mortals a 192 en una setmana. 

També et pot interessar

stats