Deu dies d'escalada bèl·lica a Gaza entre rumors d'un possible alto el foc

Hi ha 60.000 persones desplaçades i els atacs deixen 217 morts entre els palestins i 12 en el bàndol israelià

Soldats israelians parlen amb un palestí durant una protesta contra Israel per la violència transfronterera prop de Nabulus a la Cisjordània ocupada per Israel
Soldats israelians parlen amb un palestí durant una protesta contra Israel per la violència transfronterera prop de Nablus, a la Cisjordània ocupada per Israel / Raneen Sawafta (Reuters)

El conflicte bèl·lic obert al Pròxim Orient entre Israel i Hamas compleix el desé dia entre rumors d'una possible treva. De moment, Israel continua bombardejant la Franja de Gaza mentre es repeteixen els enfrontaments a les ciutats mixtes. Hi ha 60.000 persones desplaçades i els atacs deixen 217 morts entre els palestins i 12 en el bàndol israelià.

Si bé aquest dimarts no van cessar els trets de coets des de l'enclavament (que ja superen els 3.300 en aquests nou dies) ni els bombardejos israelians, es va reduir la freqüència dels atacs, que es van donar de forma més espaiada i amb menys intensitat.

El moviment islamista Hamas ha dit "no desmentir ni confirmar" les informacions difoses per mitjans israelians sobre un possible alto el foc amb Israel, intervingut per Egipte i que entraria en vigor el dijous al matí. "No puc desmentir ni confirmar els rumors sobre una proposta d'Egipte d'un alto el foc a partir del dijous a les sis del matí", ha afirmat Fawzi Barhum, portaveu del moviment. La informació va ser difosa pel Canal 12 d'Israel, que va assenyalar a més que Hamas havia acceptat l'oferiment d'Egipte i que Israel encara no havia respost.

Pressió internacional per al cessament de les hostilitats

Aquests rumors arriben en el marc d'una pressió internacional creixent, també per part dels Estats Units, per a aconseguir un cessament de les hostilitats entre Israel i les milícies palestines a la Franja de Gaza. Netanyahu diu que seguirà amb els atacs, tot i la petició d'alto el foc dels Estats Units que, en tot cas, continuen bloquejant una declaració del Consell de Seguretat de l'ONU. L'ambaixador de Palestina davant l'ONU, Riyad Mansur, ha qualificat de "vergonyós" el silenci de les Nacions Unides. D'altra banda, els Estats Units han qualificat d'"antisemites" els comentaris del president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, que ha acusat Israel d'estat terrorista.

Pel que fa a la Unió Europea, i després de llargues negociacions, tampoc no han aconseguit consensuar una declaració conjunta pel veto d'Hongria, encara que tots han demanat el cessament del foc creuat.

Iniciativa humanitària per a la població de Gaza

Els presidents de França i Egipte i el rei de Jordània han acordat llançar una iniciativa humanitària per a la població de Gaza, en coordinació amb l'ONU, i han demanat al Consell de Seguretat que vote una resolució sobre l'escalada de violència entre Israel i Hamas.

També el cap humanitari de l'ONU, Mark Lowcock, ha fet una crida als donants internacionals a facilitar fons per a fer costat a la població palestina a Gaza, on els bombardejos israelians han desplaçat més de 58.000 persones i han danyat infraestructures bàsiques.

Manifestacions de palestins

Simultàniament amb la violència entre l'exèrcit israelià i les milícies de Gaza, milers de palestins s'han manifestat en diferents ciutats de la Cisjordània ocupada en rebuig als bombardejos a la Franja i al que descriuen com a polítiques de colonització israelianes.

Moltes d'aquestes van derivar en enfrontaments amb les forces de seguretat israelianes, que les van descriure com a "protestes violentes" i que, per primera vegada en molt de temps, van ser atacades per manifestants amb armes de foc. La resposta de les tropes a aquests trets i els seus intents de dispersió dels manifestants van deixar un saldo de tres palestins morts i desenes de ferits.

També et pot interessar

stats