Desenes de milers de persones ixen al carrer a l'Argentina contra la 'motoserra' de Milei
Diverses manifestacions se succeeixen per les ciutats en la primera vaga general des del 2019 per a protestar contra el desmantellament de l'Estat impulsat pel nou president
A penes fa mes i mig que està en el càrrec i el nou president de l'Argentina, Javier Milei, ja ha viscut la primera jornada de protestes massives al carrer contra les retallades i reformes ultraliberals que vol implantar al país sud-americà. Desenes de milers de persones s'han manifestat aquest dimecres a Buenos Aires i altres ciutats per a dir no a la bateria de mesures amb què el mandatari pretén desmantellar l'estat i que comporten una liberalització radical de tot el sector públic. A les 12:00 hora local s'ha iniciat, a més, una vaga general que s'ha allargat fins a la mitjanit.
"La pàtria no es ven", ha sigut la consigna més sentida en les mobilitzacions, sobretot en la que s'ha concentrat davant del Congrés, ubicat a Buenos Aires. Ací, la Confederació General del Treball (CGT), la central sindical més gran del país, havia convocat una marxa per a acompanyar l'aturada general, que han secundat també més sindicats, partits polítics i organitzacions socials i de drets humans, entre altres.
La manifestació més nombrosa ha sigut la de la capital argentina, on vora 600.000 persones han pres les artèries principals, segons les entitats organitzadores. L'executiu estatal, en canvi, ha rebaixat notablement la xifra fins a 40.000, mentre que la policia de la ciutat parlava de 130.000. Els convocants, a més, estimen que vora 1,5 milions de manifestants ha eixit als carrers en tot el país, que en ple estiu austral.
El sindicalisme argentí promet "seguir la lluita"
La jornada de vaga general convocada per la CGT, la primera des de maig del 2019 al país —durant el govern de Mauricio Macri—, s'ha desenvolupat sense altercats ni incidents de magnitud. L'únic punt conflictiu s'ha localitzat a l'entrada sud a Buenos Aires des del pont de Pueyrredón, on una columna de la Unió Obrera de la Construcció (Uocra) ha intentat accedir a peu i l'han retinguda agents de la Prefectura.
L'acte central ha sigut la mobilització cap a la plaça del Congrés, una marxa simbòlica que coincideix amb el debat que acull el poder legislatiu sobre l'anomenada llei òmnibus, projecte estrela de Milei, que busca desregular l'economia i reduir al mínim la presència de l'Estat, entre altres qüestions. Tant l'arribada a l'epicentre de la concentració com l'eixida de les diferents agrupacions participants s'ha executat de manera ordenada i sense disturbis, enmig d'un fort desplegament policial. Dos dels principals líders sindicals, el secretari general de la CGT, Héctor Dáer, i el representant del gremi de Camioners, Pablo Moyano, han pronunciat discursos en què han promés continuar amb les reivindicacions contra el govern que va constituir-se el 10 de desembre: "No farem ni un pas arrere", "Seguirem la lluita fins que caiga el DNU [decret de necessitat i urgència] i rebutgen la llei òmnibus", han proclamat.
L'executiu de Milei carrega contra els sindicats
L'oposició política peronista i d'esquerres no sols ha secundat la convocatòria d'aturada general, sinó també les mobilitzacions que s'han repetit tant a la capital com en altres ciutats del país. Entre ells, el governador de la província de Buenos Aires, Axel Kicillof, que és una de les principals cares visibles del peronisme ara com ara. També l'excandidata presidencial de l'esquerra, Myriam Bregman, qui ha cridat l'oposició a "tindre un pla de lluita".
Per part de l'executiu, el portaveu presidencial, Manuel Adorni, ha titlat la vaga de "gran contrasentit, una complicació i una pèrdua de diners contra molts argentins". També s'ha pronunciat en un vídeo difós en X —antic Twitter— el mateix Milei, que ha treballat amb normalitat des de la Quinta de Olivos —la residència oficial. "És una parada de característiques polítiques, que no té res a veure amb els reclams legítims dels treballadors", ha denunciat el president argentí, qui ha acusat els sindicats de jugar un paper "polític" per al qual "no se'ls ha triat".
La ministra de Seguretat i excandidata presidencial de la coalició Junts pel Canvi (centredreta), Patricia Bullrich, ha qualificat la jornada de "fracàs total" i s'ha referit als líders de la protesta com "sindicalistes mafiosos, gerents de la pobresa, jutges còmplices i polítics corruptes".