El govern d’Argentina no renovarà 5.000 contractes públics i revisarà un milió de plans socials

L'equip presidit per Javier Milei ha anunciat revisions en els contractes públics i un canvi del sistema d'importacions

Javier Milei, president de l'Argentina en una imatge d'arxiu
Javier Milei, president de l'Argentina en una imatge d'arxiu / Kevin Lamarque (Reuters)

El portaveu presidencial, Manuel Adorni, ha anunciat aquest dimarts que amb l'objectiu de "transparentar el sistema", no es renovaran 5.000 contractes públics i més d'un milió de plans socials es revisaran per a detectar-hi irregularitats. En una roda de premsa a la Casa Rosada, el nou executiu argentí ha anunciat també que els contractes públics donats d'alta el 2023 que finalitzen el 31 de desembre no seran renovats el 2024, i la resta entrarà en un procés de revisió que durarà noranta dies. L'objectiu del govern argentí és "transparentar el sistema, que cobren els que ho necessiten i que els plans socials deixen de funcionar com un negoci per als intermediaris i els titulars de les organitzacions socials".

Segons Adorni, emparant-se en els càlculs de les recerques judicials, 160.000 beneficiaris podrien estar rebent aquestes ajudes de manera irregular. D'acord amb el portaveu, aquests plans tindrien un valor total de 10.000 milions de pesos argentins (12,45 milions de dòlars). "Els argentins no han de fer-se càrrec d'aquests diners", ha emfatitzat Adorni. També ha precisat que aquesta mesura afectarà a tots els empleats transitoris de l'administració federal i als de diversos ens públics de l'Argentina, i que només n'estaran exclosos els treballadors de les empreses i les societats estatals.

Precisament, una part d'aquestes organitzacions socials i sindicals es va manifestar dimecres a Buenos Aires. No hi va participar la Confederació General del Treball, la poderosa i majoritària federació de sindicats argentins, d'orientació peronista. S'espera que els dirigents i simpatitzants 'cegetistes' es mobilitzen aquest dimecres a Buenos Aires per a protestar contra el decret de necessitat i urgència signat la setmana passada pel president argentí, Javier Milei, que està pendent de ser aprovat per les cambres argentines i que comporta la pràctica desregulació de tota l'economia del país.

Canvi en el sistema d'importacions

A més a més, el govern argentí ha reemplaçat l'actual sistema d'importacions per un nou Sistema Estadístic d'Importacions (SEDI) per a eliminar "voltes burocràtiques" en el comerç importador. Amb la implantació del SEDI "s'acaba que el funcionari de torn puga decidir què volem exportar i què no", va assegurar el portaveu presidencial, Manuel Adorni, en referir-se a la resolució de l'executiu publicada aquest dimarts en el Butlletí Oficial de l'Argentina.

El sistema d'importacions suplantat, el SIRA (Sistema d'Importacions de la República Argentina), va ser una de les mesures estrella del ministre d'Economia durant la segona meitat del govern d'Alberto Fernández (2019-2023), Sergio Massa, que també va ser l'aspirant presidencial que va derrotar l'ultraliberal Javier Milei el passat 19 de novembre. El SIRA establia contingents a les compres de l'exterior a l'Argentina i instal·lava un sistema discrecional de llicències i permisos per a la importació.

Amb el nou esquema, que ja havia estat avançat per l'actual ministre d'Economia, Luis Caputo, no serà necessari que es tramiten llicències per als enviaments destinats al consum. No requerirà llicències prèvies, però sí de declaracions, a fi de dur a terme una anàlisi tributària dels importadors.

També et pot interessar

stats