Javier Milei pren possessió com a president de l’Argentina amb la presència de Felip VI

Santiago Abascal és l'únic líder d'una formació política espanyola que assistirà a l'acte

El president electe de l'Argentina, l'ultradretà Javier Milei
El president electe de l'Argentina, l'ultradretà Javier Milei / À Punt NTC

L'ultraliberal Javier Milei —que va guanyar els comicis argentins el passat 19 de novembre després d’aconseguir un 55,69% dels sufragis, enfront del 44,30% que va obtenir el peronista Sergio Massa— assumeix aquest diumenge la presidència d’un país amb la inflació disparada, que està en el 142,7%, i un 40,1% de pobresa.

El fet que l’executiu espanyol no felicitara expressament el candidat de La Llibertat Avança per la seua victòria enfront de Massa, al qual va brindar el seu suport el mateix president del govern espanyol Pedro Sánchez, havia generat especulacions sobre si el rei acudiria a la seua presa de possessió. No obstant això, el rei Felip VI finalment assisteix aquest diumenge a la presa de possessió de l'ultraliberal Javier Milei com a nou president de l'Argentina acompanyat pel secretari d'Estat per a Iberoamèrica, Juan Fernández Trigo.

De fet, aquest dissabte de vesprada es va produir la primera trobada de 40 minuts entre el rei Felip VI i el president argentí. En la trobada van parlar dels vincles que uneixen els dos països i la seua voluntat d'aprofundir en les relacions.

El rei Felip VI es reuneix per primera vegada amb el president electe d'Argentina
El rei Felip VI es reuneix per primera vegada amb el president electe d'Argentina / Casa Reial

El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, càrrec que acompanya generalment el rei en aquest tipus d’actes, ha de presidir dilluns a Brussel·les l'últim Consell Europeu d'Exteriors de la presidència espanyola, fet que li ha impedit desplaçar-se a Buenos Aires.

De manera que Felip VI serà qui represente Espanya en aquest acte en el qual coincidirà amb diversos mandataris de la regió, com el president de Xile, Gabriel Boric; el de l'Uruguai, Luis Lacalle Pou; el de Paraguai, Santiago Peña; i el de l'Equador, Daniel Noboa.

Abascal és l'únic líder d'una formació política espanyola que estarà present en la presa de possessió de Milei

També es troben a l'Argentina el líder de Vox, Santiago Abascal, la portaveu adjunta del Grup Parlamentari Popular en el Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, així com l'expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre.

De fet, el president de Vox també es va reunir dissabte amb Javier Milei, en la vespra de la seua presa de possessió com a president. Durant la reunió, que va durar 40 minuts, Abascal li va transmetre a Milei "l'esperança que suposa l'Argentina per a la regió com a baluard en la defensa dels valors democràtics que defensen Vox i La Llibertat Avanza".

Així mateix, Abascal li va traslladar al futur president argentí que "hi ha milions d'espanyols que s'alegren de la seua victòria sense precedents". "Ens uneix la lluita per la llibertat i la democràcia, i per això podran comptar sempre amb el suport de Vox", va puntualitzar el president de Vox.

També et pot interessar

stats