Boric promet "un nou Xile", en un discurs històric amb referències a Allende

El nou mandatari, de 36 anys, és el president electe més jove de la història del país

Boric promet "un nou Xile" en un històric discurs amb referències a Allende
Boric promet "un nou Xile", en un discurs històric amb referències a Allende / Alberto Valdes (Efe)

El nou president de Xile, el progressista Gabriel Boric, ha demanat als xilens treballar junts per "un nou Xile", en un discurs històric amb nombroses referències a l'expresident Salvador Allende (1970-1973) -mort en el colp militar d'Augusto Pinochet- i rebut amb "esperança" entre els seus partidaris, alhora que amb escepticisme entre els qui no van votar per ell.

"Vull que sàpen que no hem arribat ací només per a omplir càrrecs, per a generar distàncies inassolibles, sinó per a entregar-nos en cos i ànima al compromís de fer millor la nostra pàtria", ha proclamar des d'un balcó del palau de La Moneda, seu del govern, en la primera intervenció com a president.

Al costat de les banderes afins a Boric, es podien veure teles d'altres col·lectius: dels indígenes maputxes –que representen el 7% de la població–, del moviment feminista i de la comunitat de la diversitat sexual, entre altres.

Als 36 anys, el mandatari és el president més jove i votat de la història de Xile. "Avant sempre, sabent que prompte s'obriran les grans alberedes per on passarà l'home lliure, per a construir una societat millor", ha assenyalat, més de mig segle després de dir Allende les mateixes paraules.

Aquest no ha sigut l'únic gest on es recordava l'expresident socialista: abans d'entrar a La Moneda, Boric s'ha acostat i ha saludat la figura que hi ha a les portes del palau, alçada en el seu honor, en un gest d'homenatge.

També et pot interessar

stats