L’Argentina vota en la segona volta presidencial entre el peronista Massa o l’ultradretà Milei

Les enquestes apunten a un empat tècnic entre ambdues candidatures

Debat electoral entre Javier Milei i Sergio Massa el passat 12 de novembre
Debat electoral entre Javier Milei i Sergio Massa el 12 de novembre / Luis Robayo (Reuters)

"Canvi" és una de les paraules més repetides en la campanya electoral que conclou aquest diumenge a l'Argentina amb la segona volta dels comicis presidencials.

L'oposició va ser la que més va defendre la necessitat d'acabar amb el govern del peronista Alberto Fernández, que acumula un 142,7% d'inflació interanual, un 40,1% de pobresa i una bretxa canviària superior al 200%.

El discurs més extrem és el del líder de la coalició d’ultradreta La Llibertat Avança, Javier Milei. Aquest candidat proposa liquidar el Banc Central argentí i dolaritzar l'economia; és a dir, que el dòlar estatunidenc substituïsca el pes argentí. La majoria de veus expertes consideren aquest pla “irrealitzable”. 

L’altre candidat a la presidència argentina és el peronista Sergio Massa, que lidera la coalició Unió per la Pàtria. Aquest polític és part de l'actual executiu i responsable de la cartera més compromesa: la d'Economia. El canvi que defén passaria per la creació d’un "govern d’unitat nacional" i la cerca de "consensos".

Empat tècnic

Al voltant de 35,8 milions d'argentins i argentines estan convocats per a votar aquest diumenge en una segona volta de les eleccions presidencials, que es presenta molt renyida i enmig de les celebracions pels 40 anys de democràcia ininterrompuda després del final de l'última dictadura militar (1976-1983).

El panorama és tan incert que no hi ha un favorit clar. Les enquestes apunten a un empat tècnic, ja que algunes donen com a favorit l'oficialista i altres, l'opositor; en tots dos casos, amb poc avantatge.

La fiabilitat d’aquests sondejos, però, ha quedat compromesa. En les primàries d'agost, cap va predir el triomf de Milei. En les generals d'octubre, cap va preveure la victòria de Massa, sinó que van anunciar Milei com a guanyador, alguns fins i tot en la primera volta.

També et pot interessar

stats