Desencallen el portacontenidors que bloquejava el canal de Suez

Les maniobres permeten traure el gran vaixell de l’arena després de moure la popa. 

Vaixell Ever Given en ser desencallat al Canal de Suez
El vaixell Ever Given en ser desencallat al canal de Suez / Reuters
29 de març 2021 - 09:16

El gran vaixell encallat al Canal de Suez des de feia quasi una setmana ja està desencallat i, per tant, comença el desbloqueig d’aquesta via, clau per al comerç mundial. Així ho ha confirmat l’autoritat del canal de Suez.

El president del canal de Suez ha anunciat que ha començat a surar el vaixell Ever Given de la naviliera EverGreen, després que l'embarcació responguera a les maniobres de tensió. Aquests treballs han permés "modificar notablement la posició del vaixell en un 80%” i s'ha allunyat la part posterior del vaixell 102 metres de la riba esquerra.

En aquest sentit, la màxima autoritat del canal afegia que continuaran les maniobres per a poder ajustar completament la posició del vaixell.

Aquesta matinada de dilluns les maniobres havien aconseguit “reflotar parcialment” aquest vaixell de bandera panamenya, que bloquejava el pas de centenars de grans embarcacions per aquest canal, clau per a comerç mundial

"Ever Given ha sigut reflotat parcialment al canal de Suez", va indicar aquesta matinada la firma Leth Agencies en publicar una foto satèl·lit del gran portacontenidors. En la imatge s’observa com s’ha mogut la popa de l'embarcació. Per la seua banda, la firma Inchcape va afegir aleshores que el megavaixell "estava sent assegurat", sense donar més detalls.

Així mateix, l'autoritat del canal de Suez, va anunciar en un comunicat publicat en el seu compte de Facebook que a l’alba d'aquest dilluns s'havien iniciat "les maniobres d'arrossegament per a reflotar el portacontenidors" amb el treball d'una desena de remolcadors que operaven des de quatre direccions diferents.

Respir per al port de València

A més, els responsables de canal ha enviat una carta per a transmetre tranquil·litat a la comunitat internacional i advertir-los que d’ací a poc es reprendrà el pas habitual dels vaixells per a aquesta via navegable. A la Comunitat Valenciana es temien els efectes d’aquest bloqueig marítim, concretament al port de València. Un de cada tres contenidors que entren al port valencià provenen del sud-est asiàtic i s’hi dirigeixen quan ixen, segons xifres de l'Autoritat Portuària. Transporten generalment matèries primeres i petroli procedent del Mitjà Orient que, de manera necessària, han de passar pel canal de Suez.

El president de l’Autoritat portuària de València, Aurelio Martínez, ha qualificat d’“excel·lent” el desbloqueig del canal de Suez: “L'obertura de Suez és una excel·lent notícia, això implica que es normalitzarà el tràfic del 6% dels contenidors que estan ara mateix paralitzats”. Alguns d’aquests contenidors arribaran fins al port de València, on ja s’ha previst un pla de contingència per a atendre l’“allau” de vaixells amb mercaderies que arribaran, segons Martínez, cap a finals de setmana. 

L’arribada coincidirà, a més, amb els festius. Per aquesta raó, el port ja ha previst un pla de contingència amb tots els agents implicats en la descàrrega de les grans embarcacions. En opinió de Martínez, una vegada es reprenga el trànsit marítim pel canal de Suez, la normalització de l’activitat del port valencià es farà amb una “certa rapidesa”, ara bé, costarà més “normalitzar el mercat” per la congestió que pateixen molts ports atés l’augment del comerç internacional dels últims mesos.  

També et pot interessar

stats