Descobreixen un escull de coral inusual al Pacífic

Científics de la Unesco l'han descobert molt a prop de Tahití en una àrea fins ara inexplorada

Gran escull de corall trobat a l’oceà Pacífic
Gran escull de coral trobat a l’oceà Pacífic / Alexis Rosenfeld / UNESCO
Álvaro Navarro
21 de gener 2022 - 13:28

Un grup de científics de la Unesco han descobert un gran escull de coral a l'oceà Pacífic, molt prop de Tahití, a la Polinèsia Francesa. Es tracta d'una àrea fins ara inexplorada, recoberta per coral que s'allarga més de tres quilòmetres de llargària i arriba a una amplària màxima de fins a 65 metres.

Aquesta troballa, de gran importància biològica, és el resultat d'una expedició de la Unesco amb la finalitat de cartografiar les profunditats dels oceans, ja que només un 20% del sòl marí es coneix i s'ha investigat, segons afirmà Audrey Azoulay, la directora general d'aquesta institució de les Nacions Unides.

El descobriment, que va tindre lloc el novembre passat, té especial importància a causa de la gran profunditat a la qual s'ha trobat, perquè en diverses àrees la profunditat de l'escull arriba fins als 65 metres, una regió on la intensitat de llum solar que arriba és prou reduïda en comparació amb la superficial i, per tant, dificulta els processos de fotosíntesi de les espècies que alberga.

Es tracta, per tant, d'un dels descobriments de coral més importants duts a terme en aquestes profunditats, i anima els investigadors a continuar la seua recerca per aquestes àrees submergides del planeta.

Actualment, una gran part dels esculls de coral presents al planeta es troben en risc pel fenomen de blanqueig, un procés que implica la pèrdua de color de l'animal, produït —entre altres causes— per l'augment de les temperatures marines. El blanqueig de coral suposa la pèrdua dels esculls i de nombroses espècies marines, ja que s'estima que al voltant d'un 25% de la vida marina habita només en aquestes agrupacions biològiques.

No obstant això, l'escull descobert a les aigües del Pacífic no mostra signes d'haver patit fins al moment símptomes d'aquesta decoloració, el que sembla mostrar als investigadors que les espècies situades en aquestes profunditats podrien ser més resistents als efectes del calfament global.

També et pot interessar

stats