Descobreixen tres espècies de rates penades a Laos que tenen coronavirus semblants al SARS-CoV-2

L'estudi de l'Institut Pasteur de París ha demostrat que aquests coronavirus poden infectar cèl·lules humanes i podrien ser l'origen de la covid-19

Ratapinyada en una imatge d'arxiu
Rata penada en una imatge d'arxiu / Kristen Gilardi (UC Davis)

Una investigació de l'Institut Pasteur de París ha descobert tres espècies de rates penades Rhinolophus asiàtiques que alberguen coronavirus genèticament semblants al SARS-CoV-2. Aquests animals viuen a les coves del nord de Laos, prop de la frontera amb la Xina. 

Els experts argumenten que estem davant la troballa dels virus més semblants al coronavirus responsable de la covid-19 mai trobats fins ara. La similitud ascendeix a més del 95% del genoma.

L'estudi publicat en la revista Nature ha demostrat que aquests coronavirus poden infectar cèl·lules humanes, per la qual cosa poden ser els ancestres directes del virus de la covid-19. Al mateix temps, alerten del risc que altres coronavirus que es repliquen en rates penades salten a l'espècie humana en el futur.

Aquest descobriment s'ha basat en 645 rates penades capturades entre juliol de 2020 i gener de 2021 en quatre punts del nord de Laos, a les quals es va extraure saliva, orina, femta i sang.

Semblança genètica del 95%

Les rates penades, pertanyents a 46 espècies diferents, eren portadores d'una gran varietat de coronavirus, tres dels quals han resultat estar més estretament emparentats amb el SARS-CoV-2 de la covid-19, entre un 95% i un 96,8% de semblança genètica.

Crida l'atenció la presència d'un receptor (l'ACE2) que permetria acoblar aquests virus amb les cèl·lules humanes, replicar-se i desencadenar una infecció. "Els nostres resultats mostren la presència de virus de rata penada que semblen tindre tant de potencial d'infectar humans com les soques inicials del SARS-CoV-2", conclouen els autors de l'estudi.

A partir d'aquestes dades, els investigadors proposen que el virus de la covid és descendent d'un virus que va nàixer mesclant genomes de virus diferents. És a dir, que no va haver-hi una sola variant aïllada que va saltar als humans, sinó que va ser la mescla de diferents llinatges de coronavirus el que va forjar el virus que va infectar el pacient zero.

També et pot interessar

stats